Genoeg zout voor strenge winter

Redactie Leidsch Dagblad
katwijk/regio

Katwijk, Noordwijk en Teylingen kunnen een strenge winter aan. Er is genoeg zout in voorraad om te kunnen strooien. Zoals bekend gaan de drie gemeenten samenwerken op het gebied van gladheidbestrijding

Er wordt de komende winter een nieuwe werkwijze geïntroduceerd: de natstrooitechniek. Bij deze techniek wordt het zout niet in korrelvorm over de weg gestrooid, maar wordt het eerst vermengd met water. Het voordeel van deze techniek is dat het zout niet meer door de wind kan wegwaaien en hierdoor beter de gladheid bestrijdt. Daarnaast kan de strooiwagen gerichter op de weg strooien en belandt daardoor minder zout in de berm en vervolgens het grondwater. Dat is weer beter voor het milieu en de bermbegroeiing. Met natstrooien kan de gemeente bij voorspelde gladheid beter anticiperen op de ochtend- en avondspits.

Op rustige wegen en fietspaden werkt het beter om te borstelen in plaats van te strooien. Een voertuig met een grote borstel voorop houdt de wegen begaanbaar bij vorst of sneeuw. Dit jaar is het materieel uitgebreid met een extra borstelwagen voor het borstelen van fietspaden. Hierdoor kan de gladheid ook op fietspaden beter bestreden worden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.