Troostrijk: andere liefhebbers gaan genieten van wereldberoemde Fords uit Hillegom [video]

Opluchting en een tikje weemoed bij de zoon en dochter van oprichter Piet den Hartogh.© foto united photos/toussaint kluiters

Henk Runhaar
Hillegom

Met enige eerbied toont veilingmeester Koen Samson de topper van de collectie van het ter ziele gegane Ford Museum in Hillegom. „Een vroege Ford uit 1906, vierzitter in diep donkerblauw. Noem het gerust koningsblauw. Er zijn er nog maar zo’n 25 van in de wereld, vandaar de getaxeerde waarde: tussen de twee en drie ton.”

(Video hieronder begint na advertentie)

Nog geen vijftien meter verderop staat de goedkoopste auto in het hele museum. De op z’n Afrikaans uit tal van merkgenoten in elkaar geflanste A-Ford uit 1930 deed nog tot in de jaren negentig dienst als taxi in Caïro.

De collectie Den Hartogh gaat haar laatste week in.

Het vehikel met kitscherig voorbank van paars plastic, overduidelijk verre van oorspronkelijk, is nog goed voor duizend tot tweeduizend euro. Althans, dat verwachten de deskundigen van veilinghuis Bonhams.

Geintje uit Chicago: een whiskywagen van Al Capone.

Door de auto’s, vrachtwagens, bussen en motoren op niveau te laten veilen, krijgen de voertuigen debest mogelijke nieuwe eigenaren, denkt te familie.

„Een mooie, troostrijke gedachte: andere liefhebbers die ervan genieten”, zeggen dochter Greske en zoon Pieter van oprichter Piet den Hartogh van het Ford Museum.

Veilingmeester Koen Samson poseert bij een Ford brandweerwagen, cadeautje van Heineken.

Kijkdagen zijn komende donderdag van 14 tot 18 uur, vrijdag van 9.30 tot 20 uur en zaterdag vanaf 9 uur.

De veiling begint zaterdag 23 juni om 9.30 uur. Alle informatie over de veiling is te vinden op de website van het museum: www.fordmuseum.nl

Volop schitterende details, en dat ruim 200 keer.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.