Raadsleden balen van plek voor hijsen regenboogvlag

De regenboogvlag wordt gehesen voor de acceptatie en participatie van homoseksuelen. Archieffoto Ludovic Burtron© Archief Ludovic Burtron

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Katwijk hijst de regenboogvlag op zondag 11 oktober op een mast aan de Zeeweg. Zo draagt de gemeente haar steentje bij aan de viering van de internationale coming-outdag voor homoseksuelen. Diverse partijen in de gemeenteraad zijn echter niet tevreden over de gekozen plek.

Raadslid Gijsbert Schrijver (Hart voor Katwijk), die om het hijsen van de vlag heeft gevraagd, vindt dat Katwijk hiermee voorbij gaat aan de boodschap achter de vlag.

In een ruimer opgesteld vlaggenprotocol, dat het ophangen van maatschappelijk getinte vlaggen door de gemeente mogelijk maakt, hebben B en W voor deze plek tegenover het gemeentehuis gekozen. Schrijver ziet de regenboogvlag liever pal voor het gemeentehuis wapperen. Hij betreurt het ook dat B en W geen plekken in andere dorpskernen hebben aangewezen. Zo zou de vlag ook goed passen bij het Dorpshuis in Valkenburg of de Burcht in Rijnsburg.

,,De vlag hoort thuis in de top van het gemeentehuis’’, aldus Matthijs van Tuijl (PvdA). ,,Het is een slimmigheidje’’, meent Jaap Haasnoot (KiesKatwijk). ,,Zeggen dat het mag, maar dan wel in een achtermastje.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.