Beweegbare paal De Sitterlaan/Burggravenlaan is 'onnodige autopesterij'

Loman Leefmansl.leefmans@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Onbegrijpelijke en onzinnige autopesterij. Zo omschrijft de Leidse VVD-fractie de aanwezigheid van een beweegbare paal in het wegdek, op het punt waar de De Sitterlaan overgaat in de Burggravenlaan. ‘Er wordt juist sluipverkeer gecreëerd door de paal en daarnaast zijn de ontstane verkeersopstoppingen ernstig.’

De problemen worden veroorzaakt door de afsluiting van de Kanaalweg die nog anderhalf jaar duurt. Daar wordt een tunnel gegraven onder de spoorbaan.

De Kanaalweg is een belangrijke doorgaande verkeersroute in Leiden en door de afsluiting moet het verkeer omrijden, onder meer langs Burggravenlaan, De Sitterlaan en Lammenschansweg.

In een poging om opstoppingen te voorkomen, heeft de gemeente zijn stoplichten neergezet op de plek waar de De Sitterlaan uitkomt op de Lammenschansweg. En om schoolgaande fietsers te beschermen en sluipverkeer tegen te gaan, komt tijdens de spituren een beweegbare paal omhoog in het wegdek, bij de brug waar de De Sitterlaan overgaat in Burggravenlaan.

Dat laatste vindt de VVD volkomen onnodig. ’Door een extra afsluiting en dus nog meer vertraging voor het verkeer, gaan automobilisten juist de wijken in.’ Daarom heeft raadslid Dorien Verbree een reeks vragen gesteld over het onderwerp aan het stadsbestuur, zoals: ‘Bent u het met de VVD eens dat, wanneer een belangrijke verkeersroute zoals de Kanaalweg wordt afgesloten, verkeer voldoende mogelijkheden moet krijgen om via alternatieve routes de bestemming te bereiken?’

Hinder

Liberale raadsleden hebben inmiddels vernomen en gemerkt dat er ‘bizar lange’ stadsfiles in de spitsuren ontstaan door de maatregelen van de gemeente. Soms tot aan het Levendaal. Wat het stadsbestuur gaat doen aan de verkeershinder, is de volgende vraag van Verbree.

En de gewraakte paal, staat soms ook buiten de spits nog fier omhoog. Wat dat voor zin heeft, vraagt de VVD zich eveneens af.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.