Opheffing Leidse voetbalclub Roodenburg afgewend

Leon Kloos, de nieuwe voorzitter van de Leidse voetbalvereniging Roodenburg.© Foto Taco van der Eb

Loman Leefmans en Gertjan van Geen
Leiden

De Leidse voetbalvereniging Roodenburg heeft een nieuw bestuur en een nieuw reddingsplan. ,,Eerst de organisatie op orde, dan groeien’’, luidt in het kort het devies van de 31-jarige voorzitter Leon Kloos.

De oproep voor de bijzondere, algemene ledenvergadering klonk onheilspellend. Als er geen nieuw bestuur opstond, zou het demissionaire bestuur onder leiding van oud-wethouder Raymond Keur zich komende zomer opheffen.

Dat zou het einde hebben betekend van de roemruchte Leidse club die in het verleden de ene na de andere talentvolle prof afleverde en tot de top van het Nederlandse amateurvoetbal behoorde.

Dreigend

Tot een definitieve val komt het niet, als het aan Kloos ligt. Hij heeft een ploeg om zich heen geformeerd die opnieuw de schouders onder de blauwzwarten gaat zetten. En dat is hard nodig, want het gemeentelijke project Voetbal Vitaal hangt dreigend boven sportpark Noord.

De gemeente stelde dat alle Leidse voetbalclubs schuldenvrij moeten zijn en over ruim voldoende (jeugd)leden moeten beschikken.

Zo niet, dan verliezen de verenigingen het recht op een eigen complex. GHC en GOL Sport legden met dat vooruitzicht al het loodje, FC Rijnland en vv Leiden gaan fuseren en het weinig stabiele Roodenburg leek het volgende slachtoffer te worden.

Niet als het aan Kloos en zijn nieuwe ploeg ligt. ,,We gaan dat voorkomen met een jong bestuursteam en met een organisatiestructuur die gaat bestaan uit veel commissies, want de kracht moet uit de mensen komen’’, neemt de voorzitter zich voor.

Breken

Roodenburg ligt in een wijk met louter sociale woningbouw. Een buurt ook die de afgelopen decennia verschoot van kleur.

Mede daarom werd rond de eeuwwisseling door de gemeente besloten om verschillende maatschappelijke en sociale organisaties aan de vereniging te koppelen en in het clubgebouw te vestigen. Kloos en zijn bestuur willen daarmee breken.

,,Roodenburg moet in de eerste plaats weer een voetbalvereniging worden’’, zegt hij.

,,De andere organisaties moeten in een aparte stichting worden ondergebracht. En niet alleen onze organisatie moet op orde, we gaan ook strenger zijn met het innen van contributie en we gaan flink besparen op energiekosten. Als dat is gebeurd, moeten we weer gaan groeien. En laat duidelijk zijn: we staan open voor álle andere clubs die met ons samen willen gaan.’’

Mix

Roodenburg neemt afscheid van prestatievoetbal op zondag. Het nieuwe bestuur, dat maandag aantrad, wil definitief af van het ’wij/zij-verhaal’ binnen de vereniging.

,,We zetten alles op de zaterdag en op de jeugd. Dat is de toekomst en daar gaan we veel aandacht en tijd in steken’’, zegt Nouri Essaoui, een van de nieuwe bestuursleden van de club uit Leiden Noord.

Essaoui begrijpt dat het een ingrijpend besluit is voor de club. ,,Het was een gevoelig puntje. De Marokkaanse tak speelt op zondag en de zaterdag was voor de Hollandse jongens. Maar het vlaggenschip moet weer echt een mix worden.

Het bestuur is er voor alle leden, het eerste elftal ook. Op zondag blijven we alleen nog recreatief voetballen. Er zijn nu eenmaal leden die op zaterdag werken en die moeten de kans blijven houden om een balletje te trappen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.