Het Open van Zee en Duin krijgt een fraai einde

Joris Zandbergen sportredactie@leidschdagblad.nl
Katwijk

Bij Het Open van Zee en Duin werd de mannenfinale een spektakelstuk door de plotselinge inzinking van Jeroen Camfferman en/of de onverwachte wederopstanding van Menno van de Bor.

Als een tornado was Camfferman door de regionale toernooien geraasd. De Gouwenaar, die zijn toernooiseizoen in de Zuid-Hollandse kuststreek afwerkt, had tot aan de eindstrijd in Katwijk nog geen set ingeleverd. In Wassenaar en Voorhout was er geen kruid tegen hem gewassen geweest.

Tijdens Het Open, vlak bij de boulevard, was het niet anders. Zelfs de eerste set van de finale werd met 6-1 een gemakkelijke prooi voor de blonde tennisser die net de A-toernooien vaarwel heeft gezegd. Het volle terras van Zee en Duin maakte zich al op voor een korte eindstrijd toen Van de Bor, speler van De Merenwijk en tot dan toe eigenlijk figurant in de tweestrijd, het welletjes vond.

,,Ik moest wennen aan het tempo. Jeroen sloeg hard, zeker in het begin’’, zei de 31-jarige Van de Bor. ,,Maar ik werd taaier, en slaagde erin wat meer rally’s te gaan spelen.’’ Sets 2 en 3 werden daardoor het aanzien meer dan waard. Er waren mooie slagenwisselingen te zien, die in de tweede set meer en meer in het voordeel van Van de Bor uitvielen. ,,Ik maakte het mezelf moeilijk’’, zei Camfferman. ,,De wedstrijd draaide toen. Ik was te terughoudend aan het einde van de tweede set, maar dat was ook de verdienste van Menno. Ik werd teruggedrongen.’’ Van de Bor pakte bij 7-5 de set.

Camfferman kreeg in de beslissende set het lek wel weer boven, al was hij niet meer zo dominant als in het begin van de partij. Hij overleefde drie breakkansen van zijn opponent, brak zelf de service van Van de Bor in de vijfde game (3-2) en maakte het karwei met 6-4 gedecideerd af.

Zo won de favoriet ook dit toernooi, al moest hij deze keer een stuk dieper gaan dan bijvoorbeeld vorige week in Voorhout. ,,Het niveau ligt dicht bij elkaar’’, zei Camfferman, die nu gaat proberen om ook het toernooi van Gevers in Noordwijk op zijn naam te schrijven. ,,Dan houdt het in deze regio even op. Al ben ik eigenlijk wel verplicht volgend jaar terug te komen. Ik ga het in de planning opnemen.’’

Vrouwen

De toernooiwinst in de hoogste vrouwencategorie ging naar Gina van der Spek. Zij versloeg in de finale Ilse Huiskens met 6-3, 6-1, en daarmee kreeg Het Open dezelfde winnaars in categorie 2 als het toernooi van Voorhout een week eerder. ,,Het gaat op dit moment heel aardig’’, zei de speelster van De Merenwijk. ,,Mijn tegenstanders waren niet erg in vorm, vond ik, maar ik voel me goed op de baan.’’

De 27-jarige Van der Spek stond vorig jaar ook al in de finale bij Zee en Duin, maar kreeg toen te maken met een hongerklop. Deze keer had ze geen last van lichamelijk ongemak en ook geestelijk was ze fit. Veel toernooien spelen lijkt daarvoor het ideale middel. ,,Ik geef fulltime tennisles en heb weinig tijd om zelf te trainen. Na een hele dag is het wel mooi geweest. Bovendien vind ik vrij spelen en trainen niet veel aan, daar kan ik me niet voor opladen. Voor toernooien juist wel. Wedstrijden zijn ook een soort van training, en bovendien valt daarbij wat te winnen.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.