’Leiden-Noord heeft extra school nodig’

Janneke Dijke
Leiden

De nieuwe basisschool aan de Houtmarkt zal andere basisscholen in Leiden-Noord niet uithollen, denken de betrokken schooldirecties. Volgens hen is een extra school in de wijk gewoon hard nodig.

,,De bouw van Nieuw Leyden en Groenoord is in wezen een compleet dorp. Daar hoort een onderwijsvoorziening bij’’, vindt Eveline Timmermans, adjunct-directeur van de Woutertje Pieterse. Deze school neemt samen met de Lucas van Leyden het initiatief voor de oprichting van een nieuwe school, die voorlopig Woutertje van Leyden heet. Na de zomer gaat hij open, te beginnen met groep 1/2, en misschien ook 3.

De gemeente Leiden hoopte aanvankelijk dat ouders hun weg zouden vinden naar de bestaande scholen in Noord: de Viersprong (openbaar), de Springplank (protestants-christelijk) en De Singel (rooms-katholiek). Zij huizen in Het Gebouw bij de Surinamestraat. Veel nieuwe bewoners van Noord voelen zich echter meer thuis op de openbare scholen Woutertje Pieterse en Lucas van Leyden, buiten de wijk. Deze scholen zitten vol en kunnen niet uitbreiden. ,,Ouders zijn ten einde raad’’, zegt Timmermans. ,,Bovendien zijn onze scholen voor hen vrij ver weg. Ouders willen hun kind liever op een buurtschool’’, zegt Mireille Rozeboom, locatieleider Lucas van Leyden Ursulasteeg.

Basisschool de Viersprong is niet bang dat de school krimpt door de nieuwe school. ,,Wij krijgen ook aanmeldingen uit de nieuwbouwwijken’’, zegt directeur Guillermo Holman. Hij verwacht dat dat zo zal blijven. ,,Ouders kiezen op schoolprofiel.’’ Op zijn school zitten veel allochtone kinderen. ,,Ik ben helemaal voor gemengdere scholen, maar ik ben een reëel mens: dat is moeilijk te realiseren. Wat we wel kunnen, is zorgen voor goed onderwijs voor iedereen.’’

Ouders met interesse in de Woutertje van Leyden kunnen op zaterdag 16 april tussen 12 en 14 uur een kijkje nemen in de Houtmarktschool. Sinds vorige week meldden ouders zo’n vijftig potentiële leerlingen aan. ,,We krijgen heel enthousiaste reacties’’, vertelt Rozeboom. In de zomervakantie wordt het pand opgeknapt. Later is een grotere renovatie nodig.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.