Mogelijk doorbraak in zaak ’de Indiaan’

De onbekende vrouw, opgenomen in de coldcasekalender 2018

De onbekende vrouw, opgenomen in de coldcasekalender 2018© Afbeelding politie

1 / 2
Wilfred Simons
Leiden

Het coldcaseteam van de politie doet opnieuw onderzoek naar de zaak van de in 1999 vermoorde Leidenaar Hans Schonewille.

De destijds 47-jarige ondernemer, die ook bekend stond als ’de Indiaan’, werd op vrijdag 11 juni van dat jaar gevonden in een plas bloed op een parkeerplaats aan de Treinweg in Aarlanderveen. Zijn auto, een Opel Omega, was eerder die nacht al brandend aangetroffen op een parkeerplaats aan de Hondsdrafzoom in Leiderdorp. De moord is nooit opgelost.

Het coldcaseteam van de politie besloot vorig jaar om aandacht te vragen voor de moord via de coldcasekalender 2017. Die kalender werd uitgedeeld in alle gevangenissen. Deze actie leverde zoveel informatie op, dat de politie in negen zaken opnieuw onderzoek kon doen. De moord op Schonewille is daar één van.

Leo Simais, leider van het coldcaseteam van de Eenheid Den Haag zegt dat de kalender en de publiciteit ’ervoor hebben ervoor gezorgd dat mensen met ons wilden praten’. Het team is begonnen aan een vooronderzoek. ,,Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden en houden het dossier en alle bewijsstukken opnieuw tegen het licht. Op basis van dit voorbereidend onderzoek besluiten we uiteindelijk of we de zaak echt heropenen.’’ Meer zegt Simais ’er op dit moment niet over te kunnen zeggen’.

Schonewille bezat in Leiden enkele cafés, deed aan horecabemiddeling en was daarnaast mede-eigenaar van CBAmusement, een bedrijf dat speelautomaten verhuurde aan de horeca. Hij was, meldt het coldcaseteam op de kalender, ook betrokken bij illegale lotto en ’andere illegale handel’, zoals sigaretten, nagemaakte merkkleding en mogelijk drugs.

Vrouw

In de coldcasekalender 2018 is opnieuw een onopgehelderde mysterie uit de Leidse regio opgenomen: die van de onbekende vrouw die op zondag 4 juli 2004 werd gevonden in de duinen bij Wassenaarse Slag (zie afbeelding hiernaast). Ze was 1.68 meter lang en ze woog 60 kilo. Ze had littekens op haar voorhoofd, kin en rechterboven- en onderbeen; haar leeftijd wordt ruim geschat op ’tussen de 30 en 50 jaar oud’.

Ze droeg onder meer een een wit fleece vest, een blouse met paisly motief en een donkergrijze broek. In haar kleding werden geen identiteitspapieren gevonden. De politie is er nooit in geslaagd haar identiteit vast te stellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.