Fietsenkelder taxistandplaats wordt 'gesloten' stalling met toezicht

Willemijn Sneep
Leiden

De leeggehaalde fietsenstalling onder de taxistandplaats in Leiden is inmiddels vers onderhouden en schoongemaakt. Hij gaat weer open vanaf 31 augustus. Maar nu als 'gesloten' stalling met toezicht. Dat is bij wijze van proef voor drie maanden, om te voorkomen dat de fietsenkelder weer overvol of rommelig wordt.

Er stonden 3000 fietsen, terwijl er plek was voor 2100 stuks. Door die wirwar van fietsen, was de stalling rommelig en niet goed te 'handhaven'.

De drukte komt door de goede ligging bij de ingang van het station en de fietspaden vanuit de stad. Ook de acht schuine 'infietshellingen' waren deel van het probleem, denkt de gemeente. 'Eenmaal in de fietsenstalling, rijdt men er niet meer uit. Men moet immers de trein halen. De fiets wordt dan hoe dan ook in de Taxistandplaats gestald', staat in het rapport.

Daarom worden ook de ingangen beperkt. Fietsers kunnen vanaf 31 augustus alleen nog vanaf de kant van het Schuttersveld de stalling in. De stationszijde wordt in- en uitgang voor voetgangers. Twee gemeenteambtenaren labelen straks de inkomende fietsen en zien erop toe dat ze in een rek komen te staan. Ook verwijderen ze fietsen die er langer dan twee weken staan.

Een deel van de stallingsrekken was daarnaast verouderd en niet praktisch. Dat werkte verkeerd stallen in de hand, vindt het stadsbestuur. Die worden dus vervangen.

Het afsluiten van een deel van de ingangen gebeurt voorlopig met bouwhekken, tot de proef geëvalueerd is en een definitief besluit is genomen. De stallingen 'Alphen's Perron' en de 'Trafolocatie' kennen volgens de gemeente geen problemen en blijven zonder toezicht. Mochten de problemen zich daarnaar verplaatsen, dan wordt bekeken of ook die stallingen toezichthouders krijgen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.