Onderzoek minder nachtvluchten Schiphol

Frans van den Berg
Schiphol

Er komt een serieus onderzoek naar de mogelijkheid om het aantal nachtvluchten op Schiphol te verminderen. Dat heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen besloten.

Tevens heeft zij besloten dat de nachtvluchten de komende jaren via glijvluchten vanaf de IJmond naar de Polderbaan blijven gaan. De vliegtuigen worden niet verspreid over de provincie Noord-Holland omdat dan meer bewoners in hun slaap worden gestoord. In de nacht mag alleen vanaf de Polderbaan en Kaagbaan worden gestart en geland.

De nachtvluchten en daarmee de slaapverstoring zijn voor de provincies, gemeenten en bewoners een belangrijk onderwerp. Recent hebben de gemeenten in een strook van Alkmaar naar Velsen en die van Holland Rijnland al brieven naar de minister gestuurd om aan te dringen op minder nachtvluchten. Ook de Noord-Hollandse gedeputeerde Tekin klom eerder in de pen: „We willen een serieuze discussie over die nachtvluchten. Waarom moeten vakantievluchten in de nacht aankomen en vertrekken? Beperk het tot intercontinentale vluchten die noodzakelijk zijn voor het bestemmingennetwerk van Schiphol. Gelukkig is de minister nu bereid dit voorstel serieus te onderzoeken.”

Minder vakantievluchten in de nacht levert overdag weer meer geluidsruimte op. Nachtvluchten tellen namelijk zwaarder mee. Zo kan Schiphol op termijn toch verder groeien.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.