’Stop met verkameren Leiden’

Binnert Glastra
Leiden

Het ’verkameren’ van Leidse woonhuizen moet weer aan banden worden gelegd. Want dat heeft in diverse wijken tot extra overlast geleid zoals lawaai en bergen met fietsen. De PvdA-fractie pleit ervoor om de losgelaten teugels op weer strakker aan te trekken. ’Het is nu tijd om in te grijpen’, schrijft de partij in een brief aan het stadsbestuur.

In Leiden zijn onlangs de regels en voorschriften wat versoepeld, om een huis intern om te bouwen tot een pand voor kamerverhuur. Die kamers waren nodig om het aloude tekort aan kamers voor studenten te verlichten, evenals de toegenomen vraag door arbeidsmigranten uit Oost- en Centraal Europa.

De verkamering leidde op een aantal plaatsen tot overlast. De gemeentelijke beroepscommissie was in september de eerste die daarover aan de bel trok. Want een eenmaal verstrekte vergunning voor het verkameren van een huis kan, ondanks overlast, niet zomaar weer worden ingetrokken.

De PvdA vind dat er wat moet gebeuren en maant het stadsbestuur tot haast. Een maximaal aantal kamers per straat is wellicht een oplossing, zo suggereert de fractie. Want volgens de PvdA komen de klachten overal vandaan; het Morskwartier, Transvaal, de binnenstad, de Zeeheldenbuurt, de Tuinstadwijk en de Professorenwijk. Bovendien neemt de kamernood binnenkort af als op diverse plaatsen in Leiden, zoals nabij de Lammenschansweg en Wassenaarseweg, een aantal studentencomplexen uit de grond wordt gestampt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.