Viaduct over N11 veel goedkoper dan tunnel

Loman Leefmans
Zoeterwoude-Rijndijk

Over rijksweg N11 komt bij Zoeterwoude toch een groot nieuw viaduct. Plannen om een verbinding te maken tussen de Burgemeester Smeetsweg en de Ommedijkseweg ónder de N11 door, blijken dertig miljoen euro duurder.

De Burgemeester Smeetsweg en de Ommedijkseweg kruisen nu nog de N11 gelijkvloers. De stoplichten zorgen vrijwel dagelijks voor files en opstoppingen, mede omdat naast de N11 ook een spoorbaan ligt waarvan de bomen vier keer per uur de weg versperren. Vooral bedrijven van industrieterrein Grote Polder en de Rijneke Boulevard dringen al jaren aan op verbetering.

De provincie stelde voor om een hoog viaduct aan te leggen over de N11, nabij de brouwerij van Heineken. Dat zorgt wel voor horizonvervuiling, zeker omdat even verderop langs de snelweg binnenkort vier reusachtige windmolens worden gebouwd. Daarom liet de gemeente Zoeterwoude door de firma Grontmij onderzoeken, of er ook een tunnel ónder de N11 kon komen.

Grontmij legde de varianten naast elkaar. Een viaduct kost ongeveer dertig miljoen, een tunnel is twee keer zo duur, bleek uit de berekeningen. Daarom legt Zoeterwoude zich neer bij de keuze van de provincie voor een ’fly-over’.

Die overkapping komt overigens niet op de plaats waar nu het drukke kruispunt ligt. Vrijwel de hele Burgemeester Smeetsweg wordt enkele tientallen meters in oostelijke richting verplaatst en komt direct naast Heineken te liggen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.