Eigen pad voor ’ballonvaarder’ Magnin

Loman Leefmans
Leiden

In het blok dat wordt omringd door Schuttersveld, Rijnsburgersingel en Stationsweg, ontstaat een nieuw pad dat wordt genoemd naar Leidenaar Ebel Magnin (1915-2002).

Magnin was tien jaar oud toen hij in 1925 tijdens de viering van 3 oktober verstrengeld raakte in een touw dat vastzat aan een luchtballon.

Die steeg op vanaf het Schuttersveld. Tot ontsteltenis van de duizenden toeschouwers, bungelde de jongen vervolgens hulpeloos onder de snel stijgende ballon die over Leiden trok.

Ballonvaarder Willem van Puttom ontdekte uiteindelijk zijn ’aanhanger’ en zette zijn luchtvaartuig in een weiland aan de noordrand van Leiden neer. Magnin bleef ongedeerd en was sindsdien het onderwerp van een van de meest vertelde verhalen over Leidens Ontzet. Magnin overleed veertien jaar geleden.

Het wijkje tussen Rijnsburgersingel en het station gaat de komende tijd op de schop voor nieuwbouw, met het Lorentzcomplex als voornaamste blikvanger. Dan ontstaat ook een nieuw pad dat dus de naam van Magnin krijgt. Dat straatje sluit aan op het al bestaande Ballonpad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.