Revanche voor Woodstock

Woodstock op het Water: zaterdag was een topdag. Foto Hielco Kuipers

Woodstock op het Water: zaterdag was een topdag. Foto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Leiden

Hoewel het dit jaar ook op zondag niet droog bleef, vrolijkten bootjes met bands als Out of the Bluez, Sunblock en S.O.U.L. deze zaterdag met succes het van warmte puffende publiek op in de binnenstad. Leidsch Dagblad stapte aan boord van de Rockademy-boot.

Rockademy staat vaak vooraan bij dit soort activiteiten. Docent Tim Kesteloo: ,,Het is een ideale manier om de leerlingen van onze muziekschool te laten wennen aan optreden in het openbaar. Bovendien zorgt het voor exposure. Niet dat er nou per se allerlei boekingen uit voortkomen, maar je wordt wel gezien in de Leidse scene.”

Tijn Hakkers (10) zet Seven Nation Army van The White Stripes in op zijn basgitaar. Nog even soundchecken. Zijn zusje Puck is pas acht en loopt met roze stokjes naar het drumstel op de kop van het bootje. Ze ziet er schattig uit, maar schijn bedriegt volgens Colin Pichel van de Rockademy. ,,Achter de drums is ze een beest.”

Puck maakte op haar zesde bij Rockademy eerst kennis met piano en gitaar, maar dat sprak haar niet aan. Ze wilde al weer gaan, toen ze het drumstel spotte. Puck was eigenlijk nog te klein, maar bleek meteen zo goed te weten wat ze aan het doen was, dat ze kon blijven drummen. Inmiddels heeft ze flink wat optredens achter de rug, waaronder de Singelloop - voor zevenduizend mensen publiek - dus Woodstock op het Water is voor haar een eitje.

We varen weg van de Apothekersdijk richting de Nieuwe Rijn. Anouk Haine (22) zet Proud Mary in. Allemaal Woodstock-sixties-nummers hoeven het van organisatie De Leidse Rederij niet te zijn, maar een knipoog naar de jaren zestig moet er wel in zitten. Ron Mittelmeijer van de rederij vertelt over de eerste WOW: ,,Lekker zingen, een beetje bier drinken, dat was het idee waar we in 2013 mee kwamen. Woodstock laten herleven. En als rederij wilden we natuurlijk ook iets met water doen. Die eerste keer werd zo’n succes - mede dankzij de zon en een temperatuur van 34 graden - dat 2014 propvol zat met deelnemers. Nou en toen moesten we dus afgelasten vanwege noodweer. Vreselijk. Dit jaar was het ook nog even spannend, er zouden wellicht buien gaan vallen, maar naarmate het weekeinde dichterbij kwam, verbeterden de voorspellingen.”

We varen langs Annie’s. De stad is rustiger dan op een normale zaterdag, maar dat is geen ramp. Wat is er heerlijker dan op zo’n zonnige dag op het water te zitten? De White Stripes-basklanken van Tijn klinken weer. Zangeres Jessy Haak (15) is aan de beurt. Jessy zong eerder Imagine van John Lennon tijdens de Charlie Hebdo-demonstratie in Leiden. Dat was een eer, hier op de boot vindt ze het vooral heel leuk.

Ook Anouk geniet. Zonder zenuwen. ,,Ik wist niet precies wat ik moest verwachten. Geen idee hoeveel mensen hier op af zouden komen. Wat blijkt: publiek staat overal, voor je en achter je. Dat maak het bijzonder. We moeten echt de interactie zoeken. En, misschien wel het belangrijkste: er een feestje van maken.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.