Huurprijzen voor kamer door ’t dak

Studentenflat Rijn- en Schiekade.© Archieffoto Hielco Kuipers

Martijn Klerks en Wilfred Simons
Leiden

De eerstejaars die over twee weken naar het hbo of de universiteit gaan, hebben nu al een financiële tegenvaller vanjewelste te slikken. Voor het eerst kost de gemiddelde studentenkamer meer dan 400 euro per maand.

Met een gemiddelde maandhuur van 403 euro zijn kamers in een jaar tijd bijna vijf procent duurder geworden, blijkt cijfers die Kamernet, een grote website voor studentenhuisvesting, aan deze krant heeft verstrekt.

Van alle studentensteden spant Amsterdam qua huur de kroon: 571 euro voor een kamer is daar helemaal niet gek, maar juist het gemiddelde. Rotterdam is aan een inhaalslag bezig: het afgelopen jaar steeg de gemiddelde huur met 7,4 procent, tot een slordige 460 euro.

In Leiden is een kamer verhoudingsgewijs niet eens zo duur: volgens Kamernet bedraagt een gemiddelde huur 369 euro per maand, waarmee de stad op een twaalfde plaatst staat van 23 onderzochte steden. Wel noteerde Kamernet een groei van 3,8 procent ten opzichte van vorig jaar, toen een student 353 euro betaalde voor een kamer.

Die stijging is het directe gevolg van de krapte op de rest van de woningmarkt. In veel steden zijn nog nauwelijks koop- en huurwoningen voor starters beschikbaar. Twintigers die hun diploma op zak hebben en op zoek moeten naar hun eerste ’echte’ woning, houden hun studentenkamer aan en houden zo de tienduizenden jonge studenten tegen die op kamers willen gaan.

Bovendien zijn universiteiten druk met het werven van buitenlandse studenten – en die hebben in honderd procent van de gevallen een kamer nodig. Het bezoek van uitwisselingsstudenten aan Kamernet is in de eerste zeven maanden met de helft toegenomen, zegt ceo Erik Doedens van de website.

Volgens schattingen zijn er in heel Nederland vele tienduizenden kamers te weinig.

„Kamers beginnen onbetaalbaar te worden, maar soms zijn ze ook gewoon onvindbaar”, zegt vicevoorzitter Carline van Breugel van studentenvakbond LSVb.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.