Overvallers van huis in Alphen blijven vastzitten

Twee van de mannen: wij wisten niet dat we een gewelddadige overval gingen plegen. Foto ANP

Twee van de mannen: wij wisten niet dat we een gewelddadige overval gingen plegen. Foto ANP

Annelies Karman
Den Haag / Alphen aan den Rijn

Een tussentijdse vrijlating zit er niet in, voor de drie mannen die in maart een woning in Alphen overvielen. De rechter in Den Haag oordeelde gisteren dat hij het de burger op straat niet kon uitleggen als de mannen thuis het vonnis mochten afwachten. Dit vanwege het geweld dat de Polen gebruikten. In ieder geval de komende maand moeten er nog meer getuigen worden gehoord over het voorval.

De drie Poolse mannen drongen in maart een huis aan de Hoorn in Alphen aan de Rijn binnen. De Rotterdammer Tomasz B. (34) had nog ’een klusje’ af te handelen. Hij verkocht zijn auto, maar maakte naar eigen zeggen een fout door de koper te vertrouwen. Hij zei dat hij opdraaide voor de boetes en bekeuringen en wilde met de koper praten om het probleem uit de wereld te helpen.

B. wist niet of hij het alleen af kon handelen. Hij was al eens bedreigd toen hij het zelf op wilde lossen en dit keer durfde hij dat risico niet nemen. Tomasz B. vond twee stevige handlangers, plaatsgenoten Marcin L. (25) en Radoslaw N. (25) die tot het voorval onbekenden van B. waren. Eenmaal binnen volgden er schermutselingen: er werd met peperspray gespoten, gestompt, een vrouw beetgepakt bij de boezem en daarna zijn de verdachten er met een laptop, mobieltjes en een auto vandoor gegaan.

Gisteren zaten de drie Poolse mannen gezamenlijk in het beklaagdenbankje. Tomasz B. in het midden, Marcin L. en Radoslaw N. aan de buitenkant, in afwachting of de rechter een tussentijdse vrijlating accepteerde. De officier van justitie vond het misdrijf in ieder geval ernstig genoeg om de verdachten vast te houden en vroeg de rechter geen gehoor te geven aan het verzoek van de advocaten.

Voor de gebeurtenissen kunnen forse gevangenisstraffen geëist worden en met de drie maanden die ze nu vastzitten, zijn ze er nog lang niet. Bovendien vond de officier dat Tomasz B. zichzelf in de nesten heeft gewerkt. Door de verkoop van de auto niet op goed af te handelen, kon hij verwachten dat het fout afliep.

De tolk vertaalde voor de drie mannen wat er gezegd werd, zo nu en dan trokken ze hun wenkbrauwen op. Marcin L. en Radoslaw N. kennen elkaar en gaven elkaar een snelle hand of een schouderklopje als hun advocaten spraken. Vooral Radoslaw N., die in Alphen in hechtenis zit, was het niet eens met het oordeel van de rechters. Via zijn maatje Marcin L. was hij bij het voorval betrokken en hij zei niet op de hoogte te zijn geweest van de peperspray en het geweld dat er bij kwam kijken. Hij wil graag terug naar Polen, om zijn zieke zus bij te staan na het overlijden van zijn moeder vorige maand.

Getuigen zagen dat er in ieder geval twee van de verdachten geweld hebben gebruikt, maar welke twee verdachten dat waren, is onduidelijk. De komende maand loopt het onderzoek door. De mannen werden na de uitspraak van de rechter teruggebracht naar hun cellen, teleurgesteld, maar ook met een zekere gelatenheid, vooral bij de hoofdverdachte Tomasz B.

De officier van justitie verwacht binnen één tot drie maanden het onderzoek af te ronden en een eis vast te kunnen stellen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.