Lokale ondernemers kopen voormalig dorpshuis De Alkeburcht

Marlies Vording

Na maanden van gesprekken met de gemeente en sessies aan de tekentafel staat het zwart op wit: Kaag en Braassem verkoopt voormalig dorpshuis De Alkeburcht in Roelofarendsveen aan de vier lokale ondernemers van de zogenoemde ’EVVW-groep’.

Het viertal betaalt een bedrag van 375.000 euro voor het pand. Vanmiddag kwamen zij naar het gemeentehuis om samen met wethouder Henk Hoek en een aantal ambtenaren de koop te vieren. Omdat maar drie van de vier heren aanwezig waren, is het moment van ondertekening nog even uitgesteld, maar het staat vast dat de verkoop doorgaat.

,,Ik herinner me het eerste moment nog dat we hier bij elkaar zaten en voorzichtig aftastend keken wat de mogelijkheden waren’’, zegt de wethouder, terwijl hij een taart met een afbeelding van de toekomstige Alkeburcht aansnijdt. ,,Jullie initiatief verdient buitengewoon veel waardering.’’

De ondernemers willen het theater van het dorpshuis behouden en er een horecagelegenheid bij maken. Zij kochten eerder dit jaar al onder meer een uitschuifbare tribune, verrijdbare bars en meubilair. Ook staan er dertien woningen op de planning, waarvan tien in de sociale huursector.

Zorginstelling

Nieuw in het plan is het idee om zorginstellingen in het gebouw te huisvesten, wellicht op de plek van de oude bibliotheek.

Wanneer de eerste theatervoorstelling gehouden kan worden, is nog onduidelijk. ,,Sowieso binnen twee jaar’’, zegt John Verdel, een van de ondernemers. Volgens de groep hebben het theater en de horecagelegenheid nu prioriteit, samen met het herstel van de dijklekkage onder het gebouw. ,,Daar zijn we stiekem al een beetje mee begonnen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.