Aanvragen voor opsplitsen huizen neemt op valreep toe

Loman Leefmans
Leiden

Doordat er binnenkort in Leiden een onvoorwaardelijke stop komt op het intern verbouwen van woonhuizen tot (studenten)kamers, regent het op de valreep aanvragen daarvoor. En die komen niet meer alleen uit de binnenstad en aangrenzende wijken. Er zitten nu ook verzoeken bij uit de Stevenshof.

’Verkamering’ is niets nieuws. Door het chronische gebrek aan woonruimte voor studenten worden huizen opgedeeld in kamers, wat de eigenaars een behoorlijk zakcentje oplevert. Ondanks de bouw van nieuwe campussen blijft het verkameren toenemen, evenals het verzet ertegen. Uit onder meer de Merenwijk, het Haagwegkwartier en de Professorenwijk klonken regelmatig klachten. Vooral in Transvaal zijn de overgebleven bewoners helemaal klaar met de fikse toename van studenten in hun wijkje.

Burgemeester Henri Lenferink kwam eind vorig jaar met maatregelen. Nieuw opgedeelde huizen kregen onder meer extra brandveiligheidscontroles. Dat werd in genoemde wijken niet als toereikend ervaren. Het nieuwe stadsbestuur zet ook een grondiger stap: de uitgifte van zogeheten onttrekkingsvergunningen, die nodig zijn om een pand legaal op te splitsen, wordt stopgezet. Maar voordat het zover is, probeert een aantal pandeigenaren en huisjesmelkers op de valreep nog een vergunning aan te vragen.

Alleen al in de eerste twee weken van juni betrof het verzoeken uit de Sonia Gaskellstraat, Vrouwenweg, Hansenstraat, Van der Werfstraat, Pieterskerk Choorsteeg, Prins Hendrikstraat en Kraaierstraat. In twee gevallen nemen buurtbewoners het heft in handen en proberen ze op juridische gronden de onttrekkingsvergunning vernietigd te krijgen. Dat is het geval bij Groenoordsplein en Musschenbroekstraat, in de wijk Groenoord-zuid. De zaak dient vrijdag bij de bezwaarcommissie. De definitieve stop op de vergunningen wordt nog vóór het zomerreces verwacht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.