Gratis prof stopt bij denigrerende Universiteit Leiden

Binnert Glastra
Leiden

Universiteit Leiden is taalkundige Marc van Oostendorp waarschijnlijk kwijt. De professor die jarenlang voor niets werkte, voelt zich geschoffeerd en gekwetst door de manier waarop hij behandeld werd tijdens een sollicitatie naar een vaste betrekking.

De Leidse universiteit maakte goede sier met zijn werk, zette hem zelfs in voor een advertentiecampagne en verzekerde hem dat als er eens een vacature kwam, hij uiteraard een uiterst serieuze kandidaat zou zijn. Maar dat was zolang neerlandicus Marc van Oostendorp voor niets werkte. Nu hij zes jaar later daadwerkelijk op een vacature solliciteert, wordt hij respectloos aan de kant gezet. Dat althans is de teneur van de blog die Van Oostendorp woensdagochtend publiceerde.

Vijftien jaar lang werkte hij af en aan voor Universiteit Leiden, schrijft hij, steeds gratis en voor niets. Van het Amsterdamse Meertens Instituut kreeg hij al salaris, en dat volstond. De laatste zes jaar echter, hoopte hij op vaster werk. ,,Mij werd dan altijd verzekerd dat het nú weliswaar nog niet mogelijk was, maar dat er later misschien vacatures zouden komen en dat ik dan natuurlijk heus een goede kandidaat zou zijn en natuurlijk wilde iedereen me hebben en dan zou iedereen heel blij zijn'', schrijft Van Oostendorp.

Achteloos

Nu hij na zes jaar solliciteert (op de functie hoogleraar Nederlandse taalkunde) sturen ze hem echter schamperend weg. ,,Met nauw verholen plezier vertelde hij (de decaan, red.) me dat er drie kandidaten 'met kop en schouders' bovenuit staken in het deelnemersveld en dat ik daar 'natuurlijk' niet bijhoorde', schrijft althans Van Oostendorp. Dat steekt hem. ,,Ik kan niet zeggen hoe zeer mij dit heeft geraakt: het feit dat niet alleen allerlei beloftes achteloos terzijde werden geschoven, maar men mij vooral ook een paar keer heeft willen inwrijven dat het eigenlijk een belachelijk idee van mij was geweest om überhaupt te solliciteren.''

Behalve Van Oostendorp, riskeert de universiteit blijkens de blog ook diens vrouw Roberta D’Allessandro kwijt te raken. De taalwetenschapper werkt daar ook en kwam onlangs in het nieuws met een beurs van 2 miljoen euro die zij voor haar onderzoek binnensleepte. D'Allessandro wees volgens Van Oostendorp, andere banen af zolang de mogelijkheid bestond dat haar man ook in Leiden zou komen te werken. Dat station lijkt gepasseerd: ,,Ik mag natuurlijk wel gratis blijven doorwerken, maar ik wil natuurlijk niet meer ergens werken waar men denkt dat mijn werk geen waarde heeft.''

De universiteit wil niet reageren op de aantijgingen op Van Oostendorps blog. ,,Wij reageren niet publiekelijk op privé-kwesties zoals deze'', laat een woordvoerder weten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.