Record op ’unieke open dag' universiteit

Loman Leefmans
Leiden

De Leidse universiteit gaat zaterdag een recordaantal bezoekers verwelkomen tijdens de open dag: circa 11.000. Bovendien laten ook steeds meer instellingen, horecaondernemingen en organisaties uit de stad zich zien, waarmee heel Leiden wordt gepromoot. ,,Het gaat een beleving worden’’, aldus Frank Parlevliet die bij de universiteit verantwoordelijk is voor de zogeheten bachelorwerving.

Volgens Parlevliet zijn er uiteenlopende oorzaken voor het enorme aantal voorinschrijvingen van de open dag. ,,In de afgelopen jaren is het belang van een goede studiekeuze sterk benadrukt. Door de overheid, universiteiten en decanen op middelbare scholen. Daardoor is het bezoek van open dagen op alle universiteiten toegenomen.’’

Daar komt bij dat Leiden het goed doet op rankinglijstjes en in studiegidsen. Ook de recente toename van het aantal internationale opleidingen in Leiden, is volgens Parlevliet van invloed. Inmiddels hebben zich 6.000 scholieren en 5.000 ouders aangemeld voor de open dag waarmee de magische streefgrens van 10.000 ruimschoots is overschreden.

Toch wilde de universiteit méér dan alleen de diverse studierichtingen voor het voetlicht brengen. Met een dergelijke toeloop, kan ook de stad zich promoten en dus werd contact gelegd met het Centrummanagement van Erwin Roodhart. ,,We zijn vorig jaar begonnen door op twintig locaties een luncharrangement aan te bieden en een wandeltocht. Ouders en leerlingen willen toch ook weten wat voor stad Leiden is en hoe het eruit zien’’, aldus Roodhart.

Het ’randprogramma’ is voor de komende editie onder meer uitgebreid met rondvaarten, tuktuk’s als taxi’s en op het plein bij de Hooglandse kerk is een markt ingericht. Daar presenteren allerlei Leidse evenementen zich aan de aankomende studenten, zoals Stukafest, Summerjazz, Werfpop en het internationale filmfestival. ,,Evenementen die in oorsprong door Leidse studenten zijn opgezet. En waarmee wij een veel uitgebreidere open dag hebben dan andere universiteiten. Een uniek programma’’, aldus Parlevliet. Roodhart is het daar roerend mee eens. ,,Het is een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien wat Leiden te bieden heeft.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.