Een Leidse chateau van druiven uit eigen tuin

Archieffoto

Archieffoto

Peter van der Hulst
Leiden

Een lichte tinteling, een subtiele zoettoon en een mooie lange afdronk. Chateau Matilo valt bij de buurtbewoners van de Professorenwijk goed in de smaak. Initiatiefnemer Hans Janssen (63) glimt van trots wanneer hij het eerste glas heft. Zachtjes beweegt hij het glas en laat het druivennat dansen.

De regendruppels tikken zachtjes op het dak van de kleine garage van zijn compagnon Walter Schrader (58). Hoewel het knusse hok meer weg heeft van een samenkomen van een ondergronds geheim genootschap, probeert Schrader het geroezemoes te doorbreken met een historische uiteenzetting over de wijnbeleving. ,,Rondom Matilo zijn er veel resten gevonden van een rijke Romeinse wijncultuur. Wij drinken de wijn, zoals barbaren dat zouden hebben gedaan. Die dronken het zo uit een schedel of een pul. De Romeinen voegden nog van alles toe aan het druivensap. Zo moest het tot op het laatste moment juist troebel blijven, werd er zout uit de Adriatische zee, geitenkaas, honing en gefermenteerde vis toegevoegd. De smaakbeleving is heel anders dan toen.’’ Wanneer er een hard gelach klinkt, proest een proefster het uit. ,,Onze hond kan best even een snoek vangen hoor.’’ Drie oudere heren turen in hun glas om de kleur van de druivenmelange van de Leidse struiken te doorgronden.

Janssen legt ondertussen uit hoe de druiven het best tot hun recht kunnen komen en op welke aspecten ’de echte proevers’ zich moeten richten. Hij presenteert hen de drie wijnen die door zo’n vijftig druivenplukkers van hetzelfde aantal tuinen zijn geplukt. ,,Onze wijn tintelt door de vrolijkheid. Deze eerste is een rosé met een zuurtje. We hebben gekozen voor een lager alcoholpercentage.’’

De Leidse wijnen hebben een alcoholgehalte van zo’n 9,5 procent. Het relatief lage gehalte is volgens Janssen een Europese trend. ,,We gaan de wijn tot 24 mei proberen te verkopen op veilingsite Ebay. Want dan begint de Nationale Romeinenweek. We willen dat onze wijn reikt tot China.’’

Janssen ziet een goede kans om een nette prijs krijgen voor de Leidse wijn. ,,Onze wijn is afkomstig van de laagste regionen in het hoogste segment.’’ Zijn vrouw Tineke Bastiaans (62) knikt af en toe wanneer Janssen een woordje doet over de wijn. Bastiaans is de stille kracht achter Janssens ‘uit de hand gelopen hobby’. ,,Ik heb alle vierhonderd flessen staan wassen en alle etiketten er af gepulkt. Daar moet ik aan toevoegen dat ik ook weleens heb geholpen met het drinken van de oude inhoud.’’

Het gistingsproces voltrok zich achter haar huis. ,,Dat levert een vreselijke lucht op. Je ruikt dan zo’n schrale geur, waar je ook weleens lucht van krijgt als je een kroeg binnenloopt waar nog niet is schoongemaakt na een veel te drukke avond.’’ Bastiaans snijdt vervolgens met liefde een stukje brie voor haar man. ,,Maar het blijft toch vermakelijk.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.