Duivenprobleem in Sassenheim wordt aangepakt

Duivenprobleem in Sassenheim wordt aangepakt
Citymanager John van der Tol hangt posters op bij de winkels in de Sassenheimse Hoofdstraat.
© Foto Monique Shaw
Sassenheim

Smerige markiezen, netjes over balkons en ’hele plakkaten’ op straat. Ondernemers in het Sassenheimse winkelgebied zijn het duivenprobleem zat. Citymanager John van der Tol is met gemeente Teylingen daarom een publiekscampagne begonnen om de overlast van de vogels tot een minimum te beperken.

De citymanager lobbyt al maanden namens winkeliers van de Hoofdstraat bij de gemeentebestuurders voor een gezamenlijke aanpak. „Ik ben blij dat we eindelijk tot een samenwerking zijn gekomen”, zegt Van der Tol.

Voer

De afgelopen dagen heeft hij omwonenden en ondernemers op de hoogte gesteld van de aanpak. Oplossing nummer één is een advies: stoppen met voeren. „Er is al genoeg eten voor de duiven. Door het bijvoeren komen er steeds meer naar het centrum. Mensen weten dit vaak niet.”

Oplossing nummer twee: een voerverbod, als stok achter de deur. „De gemeente kijkt of dit kan worden ingevoerd.” Mochten verzoek en verbod niet werken, dan komt optie drie aan bod: de dieren wegvangen en naar Duitsland overbrengen, waar ze weer worden losgelaten. „Op een diervriendelijk manier”, benadrukt Van der Tol. „Dat is logischerwijs ook een eis van de gemeente. Wij zorgen ervoor dat dit allemaal transparant gebeurt en we komen ook met bewijzen dat de dieren keurig in de natuur worden uitgezet.”

Kosten

Met name de derde maatregel kan weerstand oproepen, maar volgens de citymanager is het niet anders. „Ik wil voorop stellen dat wij niet tegen duiven zijn. Ze horen er zelfs bij in een winkelstraat. Ik snap ook dat mensen het leuk vinden ze te voeren, maar dat is dus echt niet nodig.”

De gevolgen van het bijvoeren zijn onbedoeld groot. „Als je door het centrum loopt, zie je gewoon dat het op een aantal plekken vies is. Bovendien worden ondernemers op kosten gejaagd. Sommigen hebben al meerdere keren hun markies voor achthonderd euro per keer moeten schoonmaken.”

Vangkooien

Vrijdag heeft Van der Tol huis-aan-huis folders uitgedeeld. Maandag is hij begonnen met het uitdelen van posters die winkeliers in de vitrine kunnen ophangen. Als genoeg Sassenheimers stoppen met eten geven, dan hoeven de vogels mogelijkerwijs ook niet te worden gevangen, is de hoop. Als het wel nodig is, dan gebeurt dat op z’n vroegst in oktober van dit jaar. De vogels zullen dan met behulp van vangkooien worden verschalkt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek