Noordwijker Martijn le Congé heeft heel veel zin in de kustkraker tegen Quick Boys

Gertjan van Geen g.van.geen@hollandmediacombinatie.nl
Noordwijk

Het wordt de grootste wedstrijd die hij ooit gespeeld heeft: de kustkraker Noordwijk - Quick Boys. Inzet is de koppositie in de hoofdklasse B. Martijn le Congé kan niet wachten tot het zaterdagmiddag half drie is. Een monoloog van de 28-jarige verdediger, getrouwd, vader van een dochter en een zoon.

Publiek

,,Vijf jaar geleden was ik bij de kampioenswedstrijd. 0-0 na reguliere tijd, 1-0 na verlenging; doelpunt Stefan Mertens. Dat was mijn eerste aanraking met Noordwijk - Quick Boys. Ongekend in het amateurvoetbal. Zo veel mensen langs de kant. Als je een broodje ging halen, was je een kwartier later pas terug. Ik hoop dat het weer zo is. Er is natuurlijk concurrentie van Katwijk - Rijnsburgse Boys, maar alleen al onder de spelersgroep kun je 300 kaarten kwijt.

,,Hier ben je voetballer voor geworden. Dat je voor zo veel publiek mag spelen, moet je koesteren, want je gaat het niet vaak meer meemaken. Het klinkt als een cliché, maar je moet hier van genieten. Zo veel spanning. Je eerste balcontact moet goed zijn. Het is een Feyenoord-Ajax-gedachte.

Vorm

,,Noordwijk en Quick Boys zijn allebei in vorm. Uit bij Haaglandia speelden we goed, ondanks het lastige veld. Het werd slechts 5-0, maar als het in de dubbele cijfers was gelopen, had niemand raar opgekeken. Een goed resultaat naar de buitenwereld en naar zaterdag toe. Beter dan met de hakken over de sloot winnen.

,,Ik heb beelden van Quick Boys gezien. ASWH was de betere ploeg, maar ze wonnen eenvoudig met 2-0. Twee foutjes, twee goals: dat is de kracht van Quick Boys.

,,Beide ploegen zullen hoog druk gaan zetten. Quick Boys heeft veel bewegende mensen, zowel op het middenveld als voorin. Je moet altijd achter je man aan. Dat schept ook ruimte en daar moeten we gebruik van maken. Wij spelen het beste voetbal. Je zult bij ons nooit iemand zo maar een bal zien wegschieten. We spelen verzorgd positiespel, bouwen op en spelen over de flanken.

,,Het wordt ook stevig. Je gaat je poot niet terugtrekken. Wij spelen thuis, dus we moeten laten zien dat we de baas op het veld zijn. We hebben dit seizoen thuis nog niet verloren en zaterdag wordt ook niet verloren op Duinwetering. Dat is duidelijk.

Verleden

,,Ik ben begonnen bij Alexandria ’66. Daarna heb ik tot mijn zestiende bij Feyenoord gespeeld. Bij Excelsior reikte ik tot het tweede elftal. Via Capelle, HBS, Papendrecht, Alphense Boys en ’s Gravenzande ben ik hier terecht gekomen. Niet door Dogan Corneille die bij Alphense Boys ook mijn trainer was. Noordwijk vond dat ik bij de club paste. Ze zeggen dat ik een speler ben die Noordwijk vorig jaar miste. In finales gaf Noordwijk vaak niet thuis. Ik loop al wat langer mee en dat beetje ervaring heb je nodig. Jonge jongens doen alles op bravoure en talent.

De uitwedstrijd

,,Op Nieuw Zuid waren we niet de betere, maar we wonnen met 0-2. Het gat was toen acht punten in ons voordeel. Nu staan we er eentje achter. Dat Quick Boys tien keer op rij heeft gewonnen, is heel knap. Het gaat dit seizoen tussen ons twee. Niemand haalt ons niveau.

Aanloop

,,Ik zou liegen als ik zeg dat de derby niet al weken in ons hoofd zit. Je moet alleen zorgen dat het niet continu meespeelt. Nu kunnen we los. Het enige jammere is dat de wedstrijd niet later in het seizoen wordt gespeeld. Dan had het een echte climax van het seizoen kunnen zijn.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.