Nieuwe vlaggenschip van UVS dicht bij titel

Hielke Biemond
Leiden

Voor komend seizoen mogen er dan meer vragen dan antwoorden zijn, vrijwel zeker is dat UVS als nieuwbakken zaterdagvereniging niet in de kelder van het amateurvoetbal hoeft te beginnen.

Met een klinkende 8-0 zege op VVSB nam de zaterdagtak een voorschot op de titel in de vierde klasse. Uitgerekend in het jubileumseizoen – UVS is honderd jaar – besloot de traditionele zondagclub te switchen van speeldag. Allereerst omdat dat de trend is. Echter, de penibele financiële situatie heeft één en ander in een stroomversnelling doen belanden. Want UVS mag op zondag dan nog volop in de race zijn voor (virtuele) promotie naar de hoofdklasse, qua budget zou het daar straks toch niets te zoeken hebben. Spelers verlaten de Kikkerpolder massaal.

Helemaal opnieuw beginnen hoeft de club niet. UVS heeft al een standaardelftal op zaterdag, al rommelde dat wat in de marge. Dit seizoen is alles anders. Een flinke kwaliteitsimpuls vanuit de zondagselectie leidde ertoe dat het ’ondergeschoven kindje’ in een felle titelstrijd verwikkeld raakte met het Leidsche Boys van Tim de Cler. Dat beschikte lang over de beste papieren, maar lieten de voorbij weken steken vallen. UVS profiteerde dankbaar en als komend weekend wordt gewonnen bij het nietige Football Factory, kan de champagne ontkurkt worden. ,,Dat mag niet misgaan’’, beseft aanvoerder Joeri Onderwater, die ook jarenlang de band op zondag droeg.

De recente ontwikkelingen binnen de club hebben de overstap van de routinier en zijn maatjes in een nieuw daglicht geplaatst. Was het een bewuste keuze om een stapje terug te doen, in retrospectief kunnen ze gezien worden als de pioniers van het nieuwe UVS. ,,Afbouwen in een soort vriendenteam op leuk niveau, dat was de bedoeling. Het wordt een lastig seizoen, ervan uitgaande dat we promoveren. Er komt amper iets bij. Gelukkig doet de club daar niet gestrest over. Ze willen rustig bouwen aan de toekomst op zaterdag.’’

In dat kader komt het wellicht niet slecht uit dat de ambitieuze Stefan Luykx, gestrikt om de zondagtak te gaan leiden, zijn getekende contract alweer inleverde voordat de inkt goed en wel was opgedroogd, uit onvrede over de plotse koerswijziging. Met de broers Arnold en Marcel Overdijk, nu nog de assistenten van Paul van der Zwaan op zondag, op de bank en de over zijn trainersdiploma beschikkende Onderwater in het veld heeft de club een goed(koper) alternatief in huis. Het maakt het niet minder sneu voor huidig trainer Charl van Goozen, die gedwongen afzwaait. ,,Het is niet chique gespeeld. Twee maanden terug moest ik uit de krant vernemen dat de club op zaterdag verder gaat en al een andere trainer op het oog had. Pas vorige week hebben ze mij laten weten niet verder met me te gaan. Laat onverlet dat UVS een prachtige club is en dit een fantastische groep. Als we kampioen worden, neem ik met een goed gevoel afscheid.’’

UVS: De Groot; Van der Voort (66. Rexen), Maaskant, Onderwater, Smit; De Vrind, Hermenet, Vink; Van Rest, Kort (82. Van Heiningen), Oudenaarden (66. De Boer).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.