Navigatie-systemen van auto’s gaan straks via Noordwijk

Navigatie-systemen van auto’s gaan straks via Noordwijk
NOORDWIJK

De navigatiesystemen in onze auto's worden over een tijdje aangestuurd via Noordwijk. Daar heeft Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, woensdag namelijk een onderdeel van het nieuwe Europese navigatienetwerk in gebruik genomen.

Europa werkt al een paar jaar aan het systeem, dat Galileo heet. Het moet een tegenhanger worden van het veelgebruikte gps, dat van het Amerikaanse leger is. Rond de aarde draaien enkele tientallen navigatiesatellieten, die tot op 20 centimeter nauwkeurig de locatie van aangesloten kastjes kunnen bepalen. In de komende jaren moet het beetje bij beetje in gebruik worden genomen.

Galileo helpt straks niet alleen auto’s en schepen om van A naar B te komen. Reddingsdiensten kunnen de nauwkeurige gegevens gebruiken bij zoekacties. Als iemand op zee of in de bergen alarm slaat, kan Galileo binnen 10 minuten de precieze locatie vaststellen. Nu kost dat nog een paar uur. ,,De drastische verkorting van reactietijd zal bij reddingsacties mensenlevens sparen'', aldus minister Van Nieuwenhuizen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek