Grasvelden vol poep frustreren Katwijkers

Nelleke Groot
Katwijk

Foto's van groenstroken vol drollen en boze berichten naar de gemeente. Op twitter is de onvrede over hondenpoep in de gemeente Katwijk goed zichtbaar. Eén inwoner stak zelfs gekleurde vlaggetjes in alle hoopjes om het probleem zichtbaar te maken.

En niet alleen de hondenstront zelf zit de Katwijkers hoog, ook de Gemeentelijke Opsporings Ambtenaren (GOA's) die worden ingezet tegen de overlast, moeten het ontgelden. Enkele weken geleden werd een van hen via facebook zelfs beledigd om de poepcontroles.

De CDA-fractie merkte de commotie op en heeft de gemeente gevraagd om een informatieve bijeenkomst te organiseren waar ze haar beleid toelicht en waar inwoners hun ervaringen kunnen delen.

CDA-raadslid Irene van der Plas ontving tientallen e-mails over het onderwerp. ,,Ouders zien hun kinderen onder de poep terugkomen uit de speeltuin. Burgers ergeren zich zo dat ze zelf in actie komen. Eén inwoner besprayde elke drol met een kleurtje om hondenbezitters bewust te maken van de overlast.''

Grootste ergernis

Volgens het raadslid speelt dit probleem al jaren. Uit een onderzoek van de gemeente uit 2011 zou blijken dat hondenpoep de grootste bron van ergernis is (41 procent). De drollen eindigde hiermee zelfs boven andere soorten overlast, bijvoorbeeld door hangjongeren.

Volgens de gemeente is boetes uitdelen lastig omdat de GOA's daarvoor een hond en zijn of haar baasje op heterdaad moeten betrappen. ,,Maar als er klachten binnen komen over een plek, worden de controleurs daar vaker langs gestuurd en maken we het gebied schoon'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Volgens Van der Plas ligt de oplossing in een mentaliteitsverandering. ,,GOA's kunnen eigenaren juist belonen als zij ze met een zakje bezig zien, bijvoorbeeld door hondenkoekjes uit te delen.''

De bijeenkomst is donderdag 9 april om 19.45 in het gemeentehuis. Wie daar niet bij kan zijn, mag zijn ervaringen en ideeën mailen naar fractie@cdakatwijk.nl

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.