Een tweede leven voor moestuintjes

Loman Leefmans
Leiden

Schooltuincomplex De Zilverdistel, aan de Cornelis Schuytlaan (Zuidwest), heeft een nieuwe bestemming bedacht. De grond dient de komende tijd als asiel voor de zogeheten moestuintjes die supermarktketen Albert Heijn (AH) dit voorjaar aan klanten uitdeelde. „We zijn al op kleine schaal begonnen”, meldt Marian Kathmann van de Leidse Schooltuinvereniging. „En het aantal groeit fors.”

Bij Albert Heijn werd vorig jaar, na muppies, voetbalplaatjes, eftelingkaartjes en bestek, een nieuwe actie bedacht. Wie voor een bepaald bedrag boodschappen deed, kreeg een klein potje met zaadjes van de komkommerplant, cherrytomaatjes, sperziebonen, radijs, broccoli, basilicum of watermeloen.

Oplossing

Zoals veel van de AH-acties was ook dit een succes, maar met een keerzijde, vond Marlieke Spijker. Zij is beheerder van De Zilverdistel en bedenker van het Leidse initiatief. ’Heb je ook de hele vensterbank vol staan met moestuintjes? Worden de plantjes veel te groot en slap? Zouden ze eigenlijk verspeend moeten worden en naar buiten? Maar de tuin of het balkon staat al vol? Dan is er nu een oplossing’. Zo begint de schriftelijke uitnodiging van tuincomplex de Zilverdistel.

Dat het schooltuinterrein zich nu snel vult, heeft ook een bijkomstig voordeel, verklaart Kathmann. „De scholen in de buurt zijn klein. Daardoor is er wel eens een seizoen dat er geen hele lichting leerlingen is om de schooltuinen op te zetten en te onderhouden. Maar er zijn toch bewoners die er direct op uitkijken.”

Oogsten

Die omwonenden, onder meer in verzorgingshuis Rijn en Vliet, hoeven niet meer bang te zijn dat de vlakte kaal blijft. Met dank aan Albert Heijn, Spijker en kinderen die hun overtollige moestuintjes naar het asiel brengen. De tuinvrijwilligers zijn elke vrijdag van 14.30 tot 16.30 uur aanwezig voor de inzameling, ook in vakanties. Voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar is begeleiding verplicht, meldt de organisatie die de aanwezigheid van bewoners van de naburige aanleunwoningen en andere buurtgenoten op prijs stelt.

Het is de bedoeling dat de deelnemende kinderen wekelijks hun eigen, nieuwe stukje zelf ingegraven moestuin bewateren en onkruid wieden. Uiteindelijk kunnen ze de oogst mee naar huis nemen. Wat dan bij Albert Heijn wellicht voor enige omzetdaling zorgt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.