Besluit busstation Leiden ’verstandig’

Busstation Leiden

Busstation Leiden© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

’Verstandig’. Met dat ene woord reageert wijkvereniging Houtkwartier op het voornemen van het stadsbestuur om de verplaatsing van het Leidse busstation uit te stellen. Ook andere instanties kunnen zich erin vinden dat een besluit daarover pas aan het einde van dit jaar terugkeert op de politieke agenda. ,,Op zich heel goed’’, meent Hans van Dam van reizigersvereniging Rover.

Het stadsbestuur kwam tot de plotselinge stap na een storm van kritiek in de afgelopen maanden. Verantwoordelijk VVD-wethouder Paul Laudy ’vindt het belangrijk dat de ontwikkeling van het stationsgebied kan rekenen op brede steun’, zo schrijft hij in een verklaring.

Dat de huidige busperrons weg moeten om plaats te maken voor flats en winkels werd al in 2012 besloten. Aan de ’zeezijde’ van het spoor, bij het Terweepark, kon dan een nieuw busstation worden gebouwd.

Vooral dat laatste werd door buurtbewoners fel aangevochten. Mede daarom vond de gemeenteraad het vorig jaar tijd om nog eens goed naar de kwestie te kijken.

Tijdens dat nieuwe onderzoek schaarde een lange lijst van vervoersorganisaties, wijkverenigingen, schoolbesturen, verkeersadviesclubs, raadsfracties en de provincie zich achter de buurtbewoners nabij de Rijnsburgerweg. Uit de rapportage kwam vervolgens toch naar voren dat een verplaatsing richting Terweepark de beste oplossing was. Die uitkomst werd fel bestreden en er meldden zich vervolgens nog meer tegenstanders.

Dat hebben burgemeester en wethouders er nu toe gebracht om het onderwerp bijna een jaar lang te laten rusten.

Buurtbewoners blijven alert, meldt een woordvoerster, ondanks het uitstel. Want dat Laudy het Terweepark niet definitief schrapt als alternatieve plek voor een buscentrale, ’daar zijn we verbaasd over.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.