Politie Leiden: lachgas is gevaarlijk

Lachgaspatronen

Liza Janson
Leiden

Het is de politie in Leiden een doorn in het oog. Op straat, in bosjes en naast het fietspad kom je ze tegen: lege slagroompatronen die zijn gebruikt om lachgas in te nemen. In de stad worden steeds meer van deze hulzen gevonden. De GGD Hollands Midden en Leidse politie waarschuwen voor het gebruik ervan.

Op een parkeerplaats naast een bosje aan de Rooseveltstraat liggen een stuk of zeven zilverkleurige hulzen. De lege slagroompatronen waren ooit gevuld met lachgas - ook wel dikstofmonoxide - en zijn waarschijnlijk gebruikt als drug.

Met hulp van een ballon kun je het gas inademen, iets wat volgens het Trimbos-instituut steeds vaker gebeurt, met name als partydrug. Het middel is volgens het instituut populair omdat het makkelijk en legeaal te krijgen is en door gebruikers vaak wordt gezien als relatief onschuldig middel.

,,Ik heb het wel eens gedaan’’, zegt een meisje van een 16. Samen met een vriendin zit ze op het trappetje achter haar school. Ze luisteren muziek en roken een sigaretje. ,,Ik kan het me niet goed meer herinneren. Het duurde heel kort en je gaat een beetje gek doen, ik moest lachen.’’ Ze zal het niet snel nog eens gebruiken. ,,Ik heb gehoord dat het slecht is voor je hersenen.’’

Les ook: Vrolijk makende drug is populair onder Leidse jongeren

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.