De stad nog meer op zijn kop

Binnert Glastra
Leiden

In De Waag zit sinds kort een café-restaurant en de Lammermarkt is een grote bouwput. Dat heeft gevolgen voor de uitreiking van haring en wittebrood, en voor de kermis. En als dat dan toch allemaal anders is, moeten ze bij de 3 October Vereeniging gedacht hebben, kan de Optocht er ook nog wel bij. Die loopt voor het eerst in zijn geschiedenis andersom.

De optocht heeft een andere route. Egbert Koops, vicevoorzitter van de Commissie Optocht & Taptoe, vertelt waarom.

Het thema is 'De wereld op z'n kop', waarom?

,,Leiden staat op zijn kop: de verbouwing van de Breestraat, de bouw van de parkeergarage op de Lammermarkt; de stad is chaotischer en rommeliger, en dat betekent dat Leiden ook op 3 oktober, nog meer dan anders, op z'n kop staat."

 En ook de route staat dit jaar dus op z'n kop?

,,We kunnen zo twee vliegen in een klap slaan: een leuk thema dat aansluit bij de verbouwingen, en de route omgooien. We kregen signalen dat er wel erg veel gaten vielen en dat de optocht lang duurde. Dus we hebben de route aangepast: 400 meter korter en andersom."

 Hoe gaat die nieuwe route eruitzien?

,,We verzamelen op de Zoeterwoudsesingel. Daar eindigde de optocht voorgaande jaren: een lang stuk met relatief weinig publiek. Nu eindigen we bij de Hoge Rijndijk, met het drukke Levendaal als een van de laatste delen. Dat geeft energie om het laatste stuk door te lopen."

 Zijn de klachten nu opgelost?

,,Het blijft een poreuze route. Als de optocht stilstaat en er gaten vallen omdat hulpdiensten tussen de wagens door moeten, is dat overmacht."

 Wat vinden Leidenaren van de nieuwe route?

,,Leidenaren reageerden zoals ze dat altijd doen: laten we het een kans geven. Mensen hechten aan hun vaste plekjes, en die blijven. Het verandert hooguit hun eigen dagindeling."

 Wat kunnen we verder verwachten?

,,We zijn op zoek naar tweelingen die willen meelopen in de optocht. Het hoofdthema hebben we verder verdeeld in subthema's, bijvoorbeeld: achterstevoren, ondersteboven, spiegelbeeld. Leiden staat op z'n kop op 3 oktober!"

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.