Rijnland onderzoekt kaden van Vierambachtspolder

Rijn- en Veenstreek

De kaden en dijken van de Vierambachtspolder voldoen niet overal aan de wettelijke eisen. Dat blijkt uit een inventariserend, globaal onderzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Aanvullend grondonderzoek, dat in januari begint, moet uitwijzen op welke plekken de dijken verhoogd moeten worden.

Door de voortdurende bemaling daalt de Vierambachtspolder elk jaar een centimeter. Voortdurende controle is dus nodig en dat gebeurt ook, aldus woordvoerder Marjorie Teunis van Rijnland. ,,De toestand is niet onveilig. We doen dit onderzoek met het oog op de toekomst.’’

De Vierambachtspolder is een grote droogmakerij die in drie gemeenten ligt: Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. De provinciale N207 loopt er dwars doorheen.

In 2020 gaan nieuwe wettelijke normen gelden voor de hoogte van kaden en dijken in Nederland. Die zijn opgesteld met het oog op klimaatverandering en de voortdurende bodemdaling in het westen van het land. Rijnland wil daar de komende jaren naar toe werken. Daarnaast staan de kaden voortdurend bloot aan ondermijning, bijvoorbeeld door golfslag.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.