Lisa van der Geest en Iris van der Stelt slaan dubbelslag

Lisa van der Geest wint de afsluitende competitiewedstrijd in Amsterdam, terwijl teamgenoot en schoonzus Iris van der Stelt achter haar in het oranje pak het eindklassement op haar naam heeft geschreven.

Lisa van der Geest wint de afsluitende competitiewedstrijd in Amsterdam, terwijl teamgenoot en schoonzus Iris van der Stelt achter haar in het oranje pak het eindklassement op haar naam heeft geschreven.© Foto Orange Pictures/Erik van Kordelaar

Patrick Moeke
Amsterdam

Alles deed pijn bij Lisa van der Geest en ploeggenoot Iris van der Stelt na afloop van de finale van de KPN Marathon Cup op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. De twee schaatssters van MKBasics.nl, die de afgelopen dagen bijna non-stop op het ijs stonden, besloten zaterdag de laatste wedstrijd in de Marathon Cup met een dubbelslag.

Op gang geholpen door haar Sassenheimse schoonzus Van der Stelt, die al zeker was van de eindzege in het klassement, boekte Van der Geest een fraaie overwinning. Daardoor klom de Leidse naar de tweede plaats in het eindklassement.

„Ik heb mijn dagje sauna al geboekt voor maandag”, sprak Van der Geest jubelend. „Eigenlijk is het heel jammer: iedereen rijdt op natuurijs en je kan op heel veel mooie plekken in Nederland schaatsen. Maar ik moet er eerlijk gezegd niet meer aan denken. Ik ben helemaal op. Normaal gesproken zou ik nog heel graag op natuurijs gaan rijden, maar nu even niet meer. Het is mooi geweest.”

Sneeuwstorm

Het was een drukke week voor Van der Geest, die voordat ze in actie kwam op het Nederlandse natuurijs, door een sneeuwstorm twee dagen vastzat op het vliegveld in Stockholm. „Dat was erg vermoeiend. Tussen al die wedstrijden door kwam ik ook niet aan mijn school toe. Het lijf was gewoon op.”

Haar ploeggenoot Van der Stelt had met dezelfde problemen te maken. Niettemin wisten de schaatssters zich zaterdag nog één keer op te laden. „We hebben elkaar vandaag in de kleedkamers flink wat moed ingepraat”, aldus Van der Stelt. „Daardoor konden we nog één keer vlammen, maar nu ben ik wel echt helemaal leeg. mijn schaatsen gaan vanavond nog de kast in. Het waren zware weken. Ik ga goed mijn rust nemen en tijd doorbrengen met vrienden en familie.”

Van der Stelt kon door haar prestaties dit seizoen vrijuit rijden in Amsterdam. „Ik maak niet vaak mee dat ik bij het ingaan van een race al zeker ben van de eindzege”, aldus de Sassenheimse. „Dat voelde best fijn. Als klassementsrijdster mag je nooit een steekje laten vallen. Daardoor was de druk iets minder groot en kon ik vrijer rijden.”

Toch was Van der Stelt niet van plan om het rustig aan te doen tijdens haar laatste race van het seizoen. Van der Geest stond voorafgaand aan de wedstrijd op de vierde plaats en had haar vizier gericht op het podium. Van der Stelt: „We hadden afgesproken dat wanneer we in de laatste fase van de wedstrijd nog bij elkaar zouden zitten, dat ik de sprint voor Lisa zou aantrekken. Dat kwam precies uit.”

Aanval

Even zag het er naar uit dat de 25-jarige Van der Stelt zelf een gooi naar de dagzege kon doen. Met nog twintig rondjes te gaan ging ze in het spoor van Carien Kleibeuker en Elsemieke van Maaren mee in de aanval. Het drietal kreeg een halve ronde voorsprong, maar werd met nog tien rondjes te gaan opgeslokt door het peloton.

Vervolgens meldde Van der Stelt zich vooraan in het peloton. Bij het uitkomen van de een-na-laatste bocht gaf zij de koppositie al over aan Van der Geest. Die bleek nog dusdanig goed te zijn dat zij niet meer in de problemen kwam en sprintte naar haar zesde zege van het seizoen. Van der Stelt bekroonde haar werk met een tweede plaats.

„Dit maakt mijn topseizoen compleet”, aldus Van der Geest. „Al die meiden hebben vandaag ontzettend hard gewerkt voor mij. Dan voelt het heel fantastisch om de klus op deze manier af te maken.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.