Lakenhal duurder zonder crisis

Impressie museumcafe De Lakenhal

1 / 2
Laura Heerlien
Leiden

Waarschijnlijk was het de crisis waardoor de kosten van de Lakenhal-verbouwing een paar jaar geleden lager uitvielen dan ze nu doen. Tijden zijn veranderd: de bouwmarkten kunnen nu veel meer geld vragen voor hun materiaal.

,,Maar om er echt achter te komen waarom er nu meer geld nodig is om het museum te verbouwen, is een grondige analyse nodig”, denkt oud-wethouder cultuur Jan Jaap de Haan.

De Lakenhal was een beetje het kindje van De Haan. Hij was degene die in 2014 16,6 miljoen euro wist los te krijgen van de gemeenteraad om het museum uit te breiden, met de belofte dat de verbouwing binnen dat budget zou blijven.

De Haan is inmiddels geen wethouder meer, maar voelt zich nog wel degelijk verbonden met het project. ,,Al sinds de Tweede Wereldoorlog hopen de medewerkers van de Lakenhal op uitbreiding. Mijn hart gaat nu dus erg uit naar het personeel. En natuurlijk naar de stad. Dan denk ik vooral aan de tentoonstelling De jonge Rembrandt, die voor het najaar van 2018 gepland staat. Die tentoonstelling is een enorme publiekstrekker voor Leiden. Er moet álles aan gedaan worden om De jonge Rembrandt-tentoonstelling te redden.”

Dinsdag werd bekendgemaakt dat de verbouwing fors duurder uitvalt dan geraamd, met zeker maanden uitstel tot gevolg. Geen van de vier biedingen die de gemeente van aannemers ontving tijdens de aanbesteding kwam in de buurt van de 16,6 miljoen euro die het gemeentebestuur voor ogen had.

VVD-raadslid Juliette Gilissen twijfelde in 2014 al aan het bedrag en berekende dat dat hoger moest uitvallen. De Haan: ,,Maar dat had een andere oorzaak en heeft niets met het huidige prijsverschil te maken. De verwachting is echt dat het door de prijsstijging na de crisis komt.”

PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla ziet zijn kans in elk geval schoon en vindt de tegenslag een uitgelezen moment om iets aan de in zijn ogen wanstaltige voorgevel van de Lakenhal te doen. Extreem lelijk, noemde hij het ontwerp eerder in deze krant. ,,Dit gebouw past niet in deze omgeving. Ik houd te veel van Leiden om dit toe te staan.”

Zijn fractie wil op zoek gaan naar een ’goedkoper ontwerp aan de Lammermarkt dat beter past in de onze historische stad. Natuurlijk moeten we daarbij opletten dat goedkoper niet nog lager van kwaliteit betekent’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.