Sporen: de restanten van het Hillegomse tramimperium

Wim Wegman
Hillegom

Het hoofdkantoor van de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij in Hillegom is volledig verdwenen. Het chique, classicistische kantoorgebouw – dat tegenwoordig helemaal niet zo misstaan tussen de fraaie huizen langs de Weeresteinstraat - is tot de laatste steen afgebroken. De dienstwoningen langs de Weeresteinstraat, bedoeld voor het hogere personeel, zijn eveneens weg.

Wat er nog wel is, is het rijtje dienstwoningen aan de Vosselaan – de oostelijke vleugel van het complex, zeg maar. Het rijtje is niet helemaal compleet meer, want er stonden ooit zeven woningen. Maar de woning die het dichtst tegen het poortgebouw aan stond, is gesneuveld. De bewoners hebben flink wat ruimte om hun auto’s te stallen. Het gapende gat van de remise is namelijk onder meer opgevuld met een parkeerterrein.

De overgebleven woningen – eigenlijk de belangrijkste, tastbare overblijfselen van het tramimperium in Hillegom, zijn kleine en eenvoudig. Desondanks zien ze er sierlijk uit. In de doorlopende gevels van de huizen zijn vijf banen met lichte stenen verwerkt, die in de opstaande sierranden boven de ramen de deuren terugkomen.

Vooral bij het laatste huis – gerekend vanaf de Weeresteinstraat – is goed te zien wat een aangenaam effect dat geeft. De eigenaar heeft de gevel gereinigd en opgeknapt, waardoor het huis eruit ziet of het vorig jaar is gebouwd. De roze-rode en beige bakstenen stralen alsof de avondzon er langs strijkt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.