Binnenvest: 'Alsof Transvaal in de fik stond'

Mart Meeuwsen, zorgmanager Stichting De Binnenvest

Mart Meeuwsen, zorgmanager Stichting De Binnenvest

LD Politiek Live
Leiden

Een hoge muur om De Binnenvest helpt niet, net zomin als verhuizen naar de rand van de stad. Mart Meeuwsen, zorgmanager, is erg te spreken over het contact tussen 'zijn' buurt en bewoners in de Transvaalbuurt.

Hij schrok daarom best even toen laatst in het Leidsch Dagblad stond: 'Leidse Transvaalbuurt gebukt onder plotselinge golf verslaafden en dealers'. Bovendien lag er een brief van de wijkagent over 'overlast drank- en drugsgebruikers Transvaalbuurt' en D66 vroeg het college van burgemeesters en wethouders of er wellicht 'samenhang' zat tussen de overlast in de Transvaalbuurt en de komst van een sociaal pension van De Binnenvest?

In de brief van de politie werden bewoners opgeroepen 'overlast te melden bij de politie' zodat 'de politie de overlast beter in kaart kan brengen en er beter en meer gericht op de overlast geacteerd kan worden.' Meeuwsen: ,,Het wekte allemaal de suggestie dat de wijk hier in de fik stond." Niets was minder waar - de overlast had niets te maken met het sociale pension. Wat niet betekent dat De Binnenvest niets aan veiligheid en leefbaarheid in de wijk doet. Integendeel.

Want, waarschuwde criminologe Joanne van der Leun (Universiteit Leiden) in LD Politiek Live vorige week woensdag, het blauw verven van de wijk (meer zichtbare politie op straat) kan juist leiden tot toenemend gevoel van onveiligheid. Als er veel politie op de been is, moet er wel iets heel ernstigs aan de hand zijn. En dat wil Meeuwsen nu juist voor zijn. ,,Wij betrekken de buurt bij dit sociaal pension. Buurtbewoners doen hier vrijwilligerswerk." Samen met de buren uit de Paul Krugerstraat wil hij de omgeving inrichten. ,,Daar komt misschien een gemeenschappelijke groentetuin of speelplek voor kinderen."

Investeren in de sociale cohesie van de wijk, stelde criminologe Van der Luin een week geleden in LD Politiek Live, levert een belangrijker bijdrage aan de ervaren veiligheid van bewoners. Veiligheid en leefbaarheid, stelde zij toen, hebben zelden met criminaliteit te maken. Die gevoelens gaan over sociale cohesie waar Meeuwsen vanuit De Binnenvest juist actief een bijdrage wil leveren. ,,Onze veegploeg haalt in Transvaal het zwerfvuil van straat. Als de buurt een activiteit wil organiseren, mag dat in onze kantine. Iedereen is van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken." Hij is dan ook blij dat wijkagent Dennis Perdok zijn spreekuur in De Binnenvest heeft. ,,Mensen lopen hier binnen om even te babbelen en krijgen zo een beter beeld."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.