Duinzigt Mavo Oegstgeest: kansen krijgen, kansen grijpen

Redactie Leidsch Dagblad
oegstgeest

Kom maar op een laat zien wat je kunt. Zo kijken ze bij het Teylingen College, locatie Duinzigt in Oegstgeest, graag naar leerlingen. Goede leerlingen worden extra uitgedaagd met Duinzigt XL en als de potentie er op de basisschool om wat voor reden dan ook nog niet is uitgekomen, krijg je op Duinzigt nog een kans. ,,Met een schouderklopje of een strenge vinger willen we de leerlingen zelfvertrouwen geven om een sterke basis voor hun verdere leven te leggen’’, zegt adjunct-directeur Frank de Haan.

Duinzigt staat bekend als de ’Duinzigt-mavo’, maar ook voor de onderbouw van de havo kun je terecht op de 600 leerlingen tellende school. Na de derde klas zet je dan je opleiding voort op een andere school. Die overgang wordt vanuit beide scholen goed begeleid. Voorheen kwamen vooral kinderen die na de brugklas meer in hun mars bleken te hebben dan mavo, op de havo terecht. Tegenwoordig kiezen steeds meer leerlingen met een havo-advies van de basisschool ook voor Duinzigt. ,,Ons onderwijs, met veel aandacht voor de individuele leerling, is ook heel geschikt voor havo-leerlingen’’, aldus directeur Jan van de Meerendonk.Duinzigt is een ivo-school. Dat staat voor individueel voortgezet onderwijs. Hoewel er klassikaal lesgegeven wordt, staat de individuele leerling centraal. De Haan: ,,De gedachte hier op school is niet ’we hebben een boek en dat moet uit’. Onze leraren kijken naar wat kinderen kunnen en naar wat ze moeilijk vinden.’’ Duinzigt werkt bijvoorbeeld met i-uren. Tijdens die uren, voor het eerste lesuur of na het laatste, kun je extra uitleg krijgen van docenten. Ook mag je tot tien proefwerken per rapportperiode herkansen. Om misbruik van de vele herkansingsmogelijkheden te voorkomen, wordt het eerste (onvoldoende) cijfer wel gemiddeld met het latere hogere cijfer. Kansen geven en die kansen grijpen, daar draait het om bij Duinzigt. De school laat dan ook standaard kinderen met een citoscore van 535 toe tot de havo-brugklas en met 530 tot de mavo-brugklas. Veel andere scholen hanteren een grens van 532 voor mavo. Mocht de cito onverwacht lager uitvallen dan valt er vanaf 526 te praten. ,,Als de leraar op de basisschool denkt dat het kind de mavo aan moet kunnen, dan is er overleg tussen ons, de basisschool en de ouders. Vaak zegt een leerkracht: dit is een typische Duinzigt-leerling. Dan weten wij genoeg en mag het kind het laten zien’’, zegt De Haan.Een typische Duinzigt-leerling, wat is dat? De Haan: ,,Een brave, sfeergevoelige leerling. Iemand die gezien wil worden en zich goed kan ontwikkelen als hij zich veilig voelt.’’Om leerlingen nog meer uit te dagen zich te ontwikkelen, is de school dit jaar begonnen met Duinzicht XL. Twee uur per week kun je kiezen uit Sports, Arts of Discovery. Duinzigt was vrij laat met het aanbieden van dit soort extra activiteiten in vergelijking met veel andere scholen. De Haan: ,,We hebben ons laten overtuigen. We geven met XL aandacht aan waar een kind goed in is in plaats aan wat er nog ontbreekt. Dat werkt motiverend. Bovendien zijn het niet alleen maar ’leuke’ activiteiten, vanaf klas 2 doen we ook beroepsoriëntatie op het gekozen vlak.’’

Deze school kies je als je:-met een onverwacht lagere citoscore toch graag mavo wilt doen en daar hard voor wilt werken-extra aandacht wilt voor vakken die je moeilijk vindt-je wilt ontwikkelen op het gebied van sport, kunst of ontdekkingen

Open dagen:Duinzigt, Wijttenbachweg 23, Oegstgeest: voor leerlingen en ouders: maandag 20 januari (19.30 uur) en dinsdag 28 januari (19.30 uur). Voor leerlingen: woensdag 29 januari (14 uur).

Dit is een artikel in een reeks artikelen over scholen voor voortgezet onderwijs in Leiden en omstreken. Leerlingen uit groep 8 moeten voor 1 april hun keuze maken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.