El Cid-infomarkt: op de drempel van een andere wereld

Emma (rechts) met vlnr. Brechje, Marloes en Ilse.

Emma (rechts) met vlnr. Brechje, Marloes en Ilse.

Wilfred Simons
Leiden

Rechtenstudenten Lonneke uit Leiden en Francine uit Delft wandelen over de El Cid-infomarkt op de Nieuwe Rijn alsof ze al jaren dikke vriendinnen zijn. Maar zo is het niet. Ze hebben elkaar pas die ochtend op de Lammermarkt leren kennen, in mentorgroepje 102.

Geïnteresseerd bekijken ze de folders die studentenvereniging Augustinus in haar kraampje heeft neergelegd. Ze amuseren zich prima. ,,Het is grappig om al die mensen te zien, en wat ze gaan studeren’’, zegt Francine.

Vis

’Geschiedenis! Ge-schie-de-nis!’, roepen studenten Leander en Pepijn, alsof het gaat om vis die verkocht moet worden voordat hij gaat stinken. Ze vertegenwoordigen de Historische Studievereniging Leiden (HSVL), één van de vele verenigingen van dit type op de infomarkt. Dit jaar ’loopt het aantal geschiedenisstudenten tegen de 300, een record!’, weet Pepijn. ,,Ge-schie-de-nis!’’

Niet alleen studieverenigingen, ook maatschappelijke organisaties zoals de Gemiva-SVG Groep en het Rode Kruis, politieke partijen en uitzendbureaus zijn vertegenwoordigd. Zij hebben in Leiden het unieke voordeel dat zij onder studenten arbeidskrachten, nieuwe leden en vrijwilligers kunnen werven. Toch, zegt Jolande van horeca-uitzendbureau JMW, zeggen weinig eerstejaars direct ’ja’ op een inschrijvingsvoorstel. Net die ochtend voor het eerst in Leiden aangekomen, zijn ze sterk onder de indruk van alles wat ze zien, en ook onwennig. ,,We delen wel veel folders uit ’, zegt Jolande. ,,Het geeft ook niet als ze wat afstandelijk blijven. Het gaat er vooral om dat ze weten dat we er zijn.’’

Dat geldt ook voor Lonneke en Francine. Ze willen zeker lid worden van een studentenvereniging, en ze willen ook een kamer, maar het hoeft niet allemaal meteen nu. De één woont in Leiden, de ander in Delft ’en dat is allemaal goed te doen’. Maar de studentengemeenschap is toch ’een andere wereld’, die ze graag willen leren kennen.

Op het drukste punt van de Vismarkt doet voorzitter Emma van den Berg van DAC, de ’zesde grote studentenvereniging’, haar best om studenten naar die andere wereld te lokken. Het gaat haar goed af. Hogeschoolstudenten Brechje, Marloes en Ilse luisteren geïnteresseerd. ,,Klinkt goed’’, zegt Brechje. ,,Ik denk dat ze wel lid wordt’’, zegt Emma tevreden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.