Snuggere maten en grote boeven

Jaap Visser, journalist columnist Leidsch Dagblad Jaap Visser journalist columnist Leidsch Dagblad

Jaap Visser, journalist columnist Leidsch Dagblad Jaap Visser journalist columnist Leidsch Dagblad© Hielco Kuipers Fotoprodukties

Jaap Visser

Zo zitten we zonder Groenoordhal en zo hebben we er straks twee. Tenminste, als de Leidse ondernemers Marcel Verburg en Ramses Braakman kans zien hun zin door te drijven. En ik maar denken dat die twee elkaar het balletje toewerpen in de business-sociëteit van ZZ Leiden, de basketbalclub waarvan Verburg voorzitter is. Of zouden deze snuggere maten gezamenlijk op twee paarden wedden om zo de kans op een nieuwe Leidse evenementenhal te vergroten?

Ik mag hopen dat in 2016 de eerste paal voor een nieuwe Groenoordhal in onze weke bodem wordt gedrild, want het is na bijna vijftig jaar zo zoetjes aan tijd om de als tijdelijke sportvoorziening bedoelde zaal aan de Vijf Meilaan te verlaten.

En een beetje fatsoenlijke ruimte voor een tweedehands autoshow, huishoudbeurs of grote muziek-act zou ook wel weer lekker zijn. Ik heb er alleen niet zo veel fiducie in, want grote nieuwbouw komt in Leiden of niet van de grond, of schiet gigantisch door zijn planning en begroting.

De gedroomde plekken voor de luchtkastelen van Verburg en Braakman bevinden zich aan het spoor, achter Leiden Centraal en Lammenschans. Daar heb je het al, onheilspellend terrein waarop de miljoenen verslindende kathedralen van het ROC verschenen, monsterachtige monumenten van grootheidswaan.

Tien maanden terug verzuchtte ik op deze plek dat de grootste boeven van het nauwelijks te bevatten onderwijsschandaal vermoedelijk vrijuit zullen gaan, de maatschappijbrede verontwaardiging ten spijt. Maar op de valreep van 2015 ziet het er zowaar naar uit dat de hoogmoedigste van het bestuurdersspul dat met onze centen vastgoedmagnaatje speelde, als een berg tegen 2016 opziet.

Nu de onderste steen in het ROC-drama toch boven lijkt te komen, wens ik voor het nieuwe jaar nog een wondertje: dat er daadwerkelijk een fundament voor een paleis van het volksvermaak wordt gelegd, een stevige vloer, waarop gebasketbald kan worden en zo.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.