Vogelgriep in Ter Aar: 43.000 kippen geruimd

Leander Mascini
Ter Aar

Bij een pluimveebedrijf met drie stallen aan de Langeraarseweg in Ter Aar is vogelgriep ontdekt. De 43.000 legkippen worden geruimd. Zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

De kippen zijn besmet met de H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. Dan wordt ook duidelijk of de griep besmettelijk is voor mensen.

De verwachting is dat de resultaten van deze analyse op zijn vroegst morgen aan het eind van de dag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. (Deze leest u hieronder.)

Desondanks laat het ministerie wel weten dat de kippen geruimd worden. Eigenaar van de veehouderij Ton Hoogeveen liet tegenover het AD weten verbaasd te zijn. Hij heeft alleen nog gehoord dat de griep gevonden is. Hij weet niets over een ruiming.

Vervoersverbod

Vanwege de recente uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp worden onmiddellijk maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg geldt vanaf donderdag 20 november 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen.

Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur.

Hobbykippen in het hok

Daarnaast moeten alle hobbydierhouders van pluimvee hun dieren in het hok doen en afschermen. Dat moet voor 72 uur. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Jachtverbod

In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

10-kilometer gebied

Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Afgelopen weekend brak er ook vogelgriep uit in een kippenboerderij in Hekendorp.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.