Strandmeubilair in twee golven weggevaagd

Door het lekkere weer hadden veel paviljoenhouders strandbedden, parasols, kussens en windschermen op het strand laten staan.

Door het lekkere weer hadden veel paviljoenhouders strandbedden, parasols, kussens en windschermen op het strand laten staan.© Foto’s Nadine van Stein, Johan Westra, Pietjan Hooijmans

1 / 3
Alieke Hoogenboom en Roy Hazenoot
Noordwijk/Katwijk

Twee hoge golven hebben tijdens het noodweer maandagmorgen bij strandpaviljoens in Katwijk en Noordwijk tienduizenden euro’s schade veroorzaakt. Een groot deel van de windschermen, parasols en ligbedden die op lager gelegen strand stonden, werden in twee klappen door de zee weggevaagd.

Het hoge water heeft de badmannen van de kustdorpen verrast. ,,Het was schrikken. Het water kwam tot onderaan de strandpaviljoens. Een soort mini-tsunami. Heel bijzonder. Ik heb dit nog nooit meegemaakt’’, zegt Pietjan Hooijmans, badman bij Blu Beach in Noordwijk.

Dat de golven zo hoog konden worden, is een toevalstreffer. Het was maandagochtend twee dagen na springtij. De zee bereikte daardoor iets voor half 7 ’s ochtends de op een na hoogste vloedstand van de maand mei. Op dat moment kwam het noodweer over. ,,Om 05.00 uur bereikten de onweersbuien Katwijk en zeker tot 07.00 uur ging het flink te keer’’, legt een woordvoerder van het weerinstituut KNMI uit.

Uit gegevens van de dichtstbijzijnde meetpost in Scheveningen is het verschijnsel waarneembaar: op het moment dat storm en vloed elkaar versterkten bereikte de zee een hoogte van 171 centimeter boven NAP.

Slagveld

Kapotte strandbedden en windschermen, parasols die in het zeewater drijven, kwallen die ver op het strand liggen en vuilnis uit omgevallen afvalbakken verspreid langs de kust. De gevolgen van de twee vloedgolven die maandag het strand van Katwijk en Noordwijk bereikten zijn goed zichtbaar. „Het was een slagveld toen ik vanochtend vroeg aankwam”, zegt Lourens ten Hove van afvalverwerker Schaddé van Dooren, die het Katwijkse strand netjes houdt. „Normaal gesproken zijn we om negen uur klaar met opruimen, nu hebben we tot zeker elf uur doorgewerkt.”

Willem de Waard zat met twee collega’s in het Waeckhuys van watersportvereniging Skuytevaert in Katwijk toen een metershoge golf steeds dichterbij kwam. „We waren werkelijk flabbergasted. Ik ben 67 en kom al mijn hele leven op het strand, maar zoiets heb ik nog nooit gezien’’, zegt hij. De Waard is nog het strand op gegaan om zijn auto te verplaatsen, maar de golf was er eerder dan verwacht. „Het water heeft de auto tien centimeter opgetild. Dat was ontzettend eng.” Hij snelde na de eerste golf terug naar het verenigingshuis, waar hij zijn telefoon pakte en de tweede vloedgolf heeft gefilmd. De video wordt op Facebook volop gedeeld.

Onwerkelijk

De Waard en zijn collega’s zijn toen de rust was teruggekeerd, direct gaan opruimen. „Het was één grote bende, maar de schade valt bij ons gelukkig mee. De meeste boten liggen met een grondanker vast. Behalve een catamaran, die stond op een trailer klaar voor transport. Die hebben we in de golven zien verdwijnen, maar godzijdank bleef die wel drijven. Van het ene op het andere moment werd het eb en stond de boot moederziel alleen op het strand. Dat was zo’n onwerkelijk gezicht”, zegt de Katwijker die nog steeds van de bizarre ervaring aan het bijkomen is.

Schade

Veel strandmeubilair in Katwijk en Noordwijk, dat zondag op het strand is blijven staan, is door de vloedgolven zwaar beschadigd. Sé Aniba, badman bij Take 2 in Noordwijk, werd thuis wakker van een krakend dak. Hij voelde meteen dat het mis was. Eenmaal bij het strand zag hij hoe zo’n honderd bedden en parasols door de zee werden meegenomen. „Ik zag alles in het water drijven. Je hebt het gevoel dat alles van je is afgenomen.” Aniba schat de schade tussen de tien- en twintigduizend euro. Allemaal eigen risico, want verzekeren tegen storm- en waterschade blijkt niet mogelijk. Naast deze schade mist Aniba de komende weken het nodige materiaal. „Ik hoop binnen drie tot vier weken nieuwe spullen te hebben, maar het is een gekkenhuis aan de kust.” Zijn hoop is dat oude voorraden bij de leveranciers van strandmeubilair snel soelaas kunnen bieden.

Nadine van Stein en haar vriend en badman Richard Valentijn van Beachclub Wantveld in Katwijk zitten in hetzelfde schuitje. Veel van hun meubilair is kapot of verdwenen. „Hardlopers vanuit Noordwijk kwamen zelfs met onze tafeltjes aanzetten”, zegt Van Stein die net met een leverancier heeft gebeld. „Het water komt bij vloed normaal gesproken niet verder dan de blauwe prullenbakken, nu kwam de zee dubbel zo ver”, weet Valentijn. „We wisten dat het een beetje kon gaan stormen, maar die golven kwamen uit het niets. Er is geen noodsignaal afgegeven. Dat vind ik zo vreemd. De gasten die in de strandhuisjes verblijven, kregen de schrik van hun leven. Ze hebben die golven op hun af zien komen.” Het stel verhuurt onder andere zo’n honderd witte strandbedden met matrassen. Slechts vijftien stuks staan onaangetast op een rijtje voor het strandpaviljoen. Vaste badgasten die met de auto naar Katwijk komen, hebben ze moeten teleurstellen. „We kunnen ze op dit moment weinig bieden”, zegt Valentijn bedroefd.

Weerbericht

Van Stein plaatst elke ochtend een weerbericht op de Facebookpagina ’Badman Valentijn’ en was dus vroeg wakker. „Ik zag de lucht en dacht meteen: dit is foute boel.” Ze heeft op het strand eerst flink staan huilen. „Het was zo’n ravage, niet normaal. We werken hier nu een paar jaar en hebben iets opgebouwd. In een keer is alles onzeker.” Toch is het koppel ook blij dat de golven ’s ochtends vroeg toesloegen en niet op klaarlichte dag wanneer het strand vol ligt met badgasten. „Daar moet je niet aan denken.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.