Pesten, zwartmaken, intimideren bij Leiden Institute for Area Studies

© Archieffoto Roelof Bosscher
Leiden

Voormalig wetenschappelijk directeur Frank Pieke had zich zijn bestuursjaar heel anders voorgesteld. Bij zijn aantreden had de hoogleraar China Studies ’mooie plannen’ met het Leiden Institute for Area Studies (LIAS).

„Plannen, die ook wel door de medewerkers werden gedragen.” Maar van uitvoering kwam weinig terecht. Terugkijkend zegt hij met spijt dat hij ’bijzonder weinig heeft bereikt’. Al zijn tijd ging op aan het sussen van conflicten. „Ik heb een kijkje kunnen nemen in de donkerste kant van de menselijke ziel.”

Het universitaire weekblad Mare meldt dat er de afgelopen jaren binnen het LIAS een angstcultuur is gegroeid, waar medewerkers elkaar pesten, zwartmaken en intimideren. Er is sprake van ’huilende mensen’ en mensen die ’jankend naar huis zijn gegaan’.

Grof gedrag

Over de vraag wie er binnen het instituut verantwoordelijk is voor de angstcultuur, doen verschillende verhalen de ronde. Anonieme bronnen beschuldigen in Mare het management, maar daar is voormalig directeur Pieke het pertinent mee oneens. Volgens hem wordt de sfeer in het LIAS gedomineerd door vijf à zes hoogleraren, ’die denken dat zij God zijn’.

„Ze zijn succesvol, sommigen halen NWO- en ERC-subsidies binnen en ze voelen zich daarom boven de universitaire hiërarchie verheven.” Ze zouden zich grof gedragen tegenover het instituutmanagement en in sommige gevallen ook tegen hun ondergeschikten of andere collega’s, en vooral denken aan hun eigen belang

De hoogleraren overleggen in een ’professors council’. De suggestie is gewekt dat zij daarin achter de schermen beslissingen namen, maar volgens Pieke is dat niet zo. „Ze maakten er voornamelijk ruzie en kwamen tot niets.”

In april en mei meldde Pieke bij decaan Mark Rutgers van Geesteswetenschappen en bij rector magnificus Carel Stolker dat de ruzies binnen het instituut escaleerden.

In een tweet zei rector magnificus Carel Stolker donderdagavond dat ’goede samenwerking in ons werk essentieel is’.

„De decaan en de waarnemend wetenschappelijk directeur zijn daarom al een poos aan de slag.” Stolker zegt dat hij er ’alle vertrouwen’ in heeft, ’ook in de wil van de medewerkers van het LIAS, dat het goed komt’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.