Opknapbeurt boomgaarden Lagewaard

Koudekerk aan den Rijn

Landschapsbeheer Zuid-Holland begint 'zeer binnenkort' aan een grote opknapbeurt van oude boomgaarden in de Gnephoek in Alphen aan den Rijn en in de Lagewaard in Koudekerk. Het precieze moment is afhankelijk van de vraag wanneer de hovenier, Frans Jansen uit Oude Wetering, met het werk kan beginnen, maar waarschijnlijk is het nog deze maand. Het onderhoud aan de oude hoogstamfruitbomen is een onderdeel van het herstel van het 'dorpslint Lagewaard', een eeuwenoud, cultuurhistorisch belangrijk landschap in het Groene Hart.

De oeverwallen van de Oude Rijn worden sinds mensenheugenis beplant met streekeigen fruitbomen, vooral appelen en peren. Volgens Jansen deden de boeren dat vooral om Leiden en Gouda van vers fruit te voorzien. ,,Over het water waren de steden snel bereikbaar.''

In die oude boomgaarden staan niet alleen handappelen en -peren, maar ook rassen die moes- en stooffruit opleveren. Het probleem is dat de oude rassen commercieel niet langer interessant zijn, waardoor de boomgaarden hun economisch nut verliezen. Onderhoud levert niets meer op, maar kost alleen nog geld.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.