’Behoud de molens in Rijnland’

Haniff Harharah
Rijnstreek

Tot nu toe hebben de overheidsbezuinigingen het onderhoud van poldermolens in de regio nog niet echt getroffen, maar de Rijnlandse Molenstichting vreest dat zij een volgende keer wel aan de beurt is. Die angst heeft althans vicevoorzitter Arie Meerburg.

De stichting drijft op subsidies om molens in het hoogheemraadschap van Rijnland te renoveren en te restaureren. ,,Reparatie is een dure klus’’, waarschuwt de oud-burgemeester van Alkemade.

Meerburg (69) droeg 22 jaar de ambtsketting, totdat Alkemade in 2009 met Jacobswoude opging in Kaag en Braassem. Die fusiegemeente is met op jaarbasis een bedrag van 1550 euro per molen de grootste sponsor van de molenstichting als het gaat om gemeenten.

Een schril contrast met Wassenaar, dat als enige gemeente geen cent afstaat. Maar twee jaar geleden dreigde juist Kaag en Braassem haar financiële bijdrage te halveren. ,,Daar hebben we toen nog net een stokje voor kunnen steken.’’

Zeventien

Kaag en Braassem mag zich met zeventien poldermolens hofleverancier noemen van de Rijnlandse Molenstichting, die eigenaar is van 46 molens. Een kwart eeuw komt die organisatie op voor het in stand houden van poldermolens als cultuurhistorisch monument én als werktuig.

Wat de molenstichting tien jaar terug ook heeft weten te voorkomen, is een verplaatsing van de Groenendijkse Molen in Hazerswoude-Rijndijk. Die wens had Wethouder Frank Uljee (CDA) van de voormalige gemeente Rijnwoude, sinds vorig gefuseerd met Alphen aan den Rijn. Hij haalde bakzeil met zijn plannen voor woningbouw op de plek van de molen, wat volgens Meerburg 1,2 miljoen euro zou hebben gekost.

Belang

Waar Zuid-Holland in de vorige eeuw nog 1200 molens had, zijn er nu nog 228 over. Meerburg pleit niet voor meer molens, maar wel voor het behoud van de huidige.

Een stemadvies voor de komende waterschapsverkiezingen, tegelijkertijd gehouden met de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart, durft de CDA-coryfee niet te geven. In zijn ogen wordt het belang van mens én molen vaak niet voorop gesteld. ,,Het is allemaal te technocratisch.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.