D66 werkt aan politiek akkoord over hoger onderwijs

Wilfred Simons
Leiden

Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) werkt aan een politiek akkoord van de middenpartijen over het hoger onderwijs. Dat zei hij eerder deze week tijdens een druk bezocht verkiezingsdebat over het hoger onderwijs in Sociëteit Minerva in Leiden.

De kern van het akkoord draait om ’leerrechten’: alle Nederlanders moeten de mogelijkheid krijgen om ook op latere leeftijd hoger onderwijs te volgen. Andere onderdelen van zo’n akkoord kunnen zijn: terugkeer van studiefinanciering voor bachelorstudenten, wat het CDA graag wil en de mogelijkheid om slechts één specifiek vak te studeren in plaats van een complete studie, een wens van de VVD.^D66 voegt daaraan de wens toe om een miljard euro extra uit te trekken voor versterking van het wetenschappelijk onderzoek.

Van Meenen wil CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en zijn eigen D66 aan het onderwijsakkoord binden. De Leidse D66-prominent kwam met zijn onthulling na kritiek van ex-Minervapreses Max Grapperhaus, die tegen het einde van het debat zei dat hij niet erg onder de indruk was van de verschillen tussen de partijen. Dat bleek Van Meenen ook niet te zijn. ,,De partijen liggen dicht bij elkaar en daarom zie ik voor een akkoord zeker mogelijkheden.’’ Als het tot overeenstemming komt, gaan de partijen hiermee gezamenlijk de verkiezingen in.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.