’Eén konijn is geen konijn’

Wilde konijnen die met medewerking van de Dierenambulance ook weer in het wild worden uitgezet.© Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Warmond/Oegstgeest

Nog net niet ieder hok zit vol, maar knaagdierencentrum Poelgeest aan de Haarlemmertrekvaart 2b is bepaald goed bevolkt deze dagen. Overal hoppen pluizige bontbollen rond in hun onderkomens, in afwachting van Leny Lafeber en haar team.

Het is in de zomer altijd een beetje schipperen met de ruimte. Dan fungeert de opvang ook als hotel voor knaagdieren van vakantiegangers.

De andere tamme en wilde konijnen -op een deze week over het hek gegooide cavia na, zijn er geen andere knaagdieren- worden dan even ondergebracht in grote kooien en de ’konijnenflat’ op het buitenterrein naast de konijnenspeeltuin in aanbouw.

Hun gebruikelijke ruime en lichte privéhokken zijn nodig voor het hotel voor vakantiekonijnen. Die hebben een streepje voor. ,,Als die weer naar huis zijn, maken we die andere hokken weer leeg. Want die gebruiken we liever niet’’, zegt Leny Lafeber.

Examenopdracht

Het knaagdierencentrum werd drie jaar geleden als direct gevolg van een examenopdracht van een paar studentes toegevoegd aan de activiteiten van het leer-werkbedrijf dat Leny’s echtgenoot Cock Lafeber er sinds negen jaar runt voor mensen met een beperking.

Daar zijn ook wat kleinere boerderijdieren te verzorgen en kunnen de wat zelfstandigere medewerkers weekbladen bezorgen of helpen met klussen. ,,Maar opa bouwt alles’’, lacht Leny Lafeber, verwijzend naar haar 84-jarige en bijzonder actieve schoonvader, die voor de medewerkers een soort mascotte is geworden.

Inmiddels draait de konijnenopvang goed. De dierenarts heeft er een eigen plekje, er is een regeling met de dierenambulance om wilde konijnen weer ergens onder te brengen en voormalig stagiaire Anna van Linden heeft er inmiddels haar baan aan over gehouden. ,,Echt geweldig’’, zegt ze. ,,Ik ben al van kleins af aan gek op dieren en hier heb ik mijn eigen afdeling.’’

Schattig

Sinds kort is het knaagdierencentrum ook ondergebracht in een eigen stichting, maar het personeel werkt op beide plekken. Het gaat er ook niet zozeer om wat ze precies doen, legt Cock Lafeber uit. Het belangrijkst voor het ontwikkelen van werknemersvaardigheden, is volgens hem dat ze leren omgaan met reguliere processen.

,,Op tijd komen, samenwerken, leren omgaan met autoriteit… in deze setting kun je dat organiseren.’’ ,,En ze krijgen er allerlei cursussen’’, vult Leny aan. ,,EHBO bij dieren, bijvoorbeeld, en het knippen van konijnen.’’ Dat laatste is geen overbodige vaardigheid, weet Cock Lafeber. ,,Het zijn vaak van die angorakonijnen die hier worden binnengebracht. Die zien er in het tuincentrum als ze klein zijn zo schattig uit. Maar de verzorging ervan wordt vaak onderschat.’’

Leny heet intussen een bezoekster en haar twee dochtertjes welkom, die een konijn komen brengen. Maar niet om er afstand van te doen. ,,Daar gaan we een date voor regelen. We gaan een koppeltje maken’’, zegt Leny. Leuk voor de kinderen, maar ook zeker voor konijnen, weet ze. Die vinden het namelijk helemaal niet zo fijn in hun eentje. ,,Wij vragen mensen ook altijd om er meer dan één te nemen. Ons devies is: één konijn is geen konijn.’’

Open dag

Zaterdag 29 augustus houdt knaagdierencentrum Poelgeest van 12.00 tot 17.00 uur open huis. Deskundigen geven er lezingen, er zijn activiteiten voor kinderen en er is een rad van fortuin. En ook het knuffelen van konijntjes staat op het programma. Meer informatie: knaagdierencentrumpoelgeest.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.