De onderliggende laag van de Merenwijk

Leidsche Buurten
Leiden

,,Het wordt tijd voor het andere verhaal over Slaaghwijk’’, zegt Esther van Tol, maatschappelijk werker van Kwadraad. Het aantal huurflats hier is aanzienlijk en veel bewoners horen tot de lagere sociale klassen, maar er zijn ook veel positieve zaken. ,,Bewoners zijn onderling enorm behulpzaam en er melden zich veel vrijwilligers voor de activiteiten van het buurtcentrum.’’

In buurtcentrum Op Eigen Wieken vertellen Esther van Tol en Jaimy Hartevelt van Libertas over met name Slaaghwijk, het zuidelijke deel van de Merenwijk. Dat wordt gekenmerkt door een ‘witte vlucht’: veel autochtone Nederlanders verlaten de wijk.

De wijk kent veel hoogbouw, veel huurwoningen en laag opgeleide bewoners. Daar staat een grote sociale cohesie tegenover: ondanks dat veel bewoners het niet breed hebben, zijn ze niet te beroerd om elkaar te helpen. Er zijn meer dan genoeg vrijwilligers voor de activiteiten die ‘Op Eigen Wieken’ organiseert.

Van Tol vertelt dat de moskee aan de Nieuwe Marnixstaat grotendeels bekostigd is door de gemeenschap en dat die daar trots en eigenwaarde aan ontleent.

De Merenwijk is daarnaast een wijk met veel voorzieningen. De bewoners hoeven niet snel naar het centrum, maar worden in hun eigen wijk bediend met onder meer een winkelcenturm, huisarts, fysiotherapeut, schaakvereniging, speeltuin, kinderboerderij, volkstuin, buurtcentrum en natuurgebied.

(Joost van Zoest / VF)

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.