Digitale atlas vol cultuurhistorie

De Duin- en Bollenstreek krijgt een digitale cultuuratlas / archieffoto HDC Media

Redactie Leidsch Dagblad
regio

Beleidsmakers kunnen straks nooit meer zeggen dat ze niet wisten dat bepaalde landschapselementen zo bijzonder waren. Dat is de bedoeling van de digitale cultuurhistorische atlas die de komende twee jaar gemaakt wordt voor de Duin- en Bollenstreek.

Het is de bedoeling dat overheden en beleidsbepalers de atlas raadplegen bij plannen voor behoud, herstel en ontwikkeling. Op die manier kan worden voorkomen dat waardevolle gebieden en elementen uit het landschap verdwijnen.

De komende twee jaar kan iedereen cultuurhistorische gebieden en elementen beschrijven en aanbieden voor de atlas. Het gaat dan om duinen, strandwallen, strandvlaktes, zanderijen, het mondingsgebied van de Rijn, plassen en veenweidegebieden en droogmakerijen. Deze elementen karakteriseren de streek, maar veel mensen nemen ze voor lief, merkt Mirjam Eikelenboom van Landschapsbeheer Zuid-Holland. ,,Het is niet de bedoeling om ontwikkelingen in de streek tegen te houden. Maar we willen wel dat beleidsmakers een goede keuze kunnen maken.’’

De cultuurhistorische atlas is een initiatief van het CultuurHistorisch Genootschap (CHG) Duin- en Bollenstreek en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond. De atlas is in eerste instantie bedoeld voor overheden en andere beleidsbepalers. Maar ook voor anderen kan de atlas een schat van waarde zijn, vindt Eikelenboom.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.