LD Politiek live: Geen vrijwilligers? Dan wijzen we ze aan (video)

Medewerker Internet
Leiden

Veel keus heeft Leiden bij de decentralisatie van de bijstand niet en daar komt nog eens een verplicht nummer bij: de tegenprestatie. Mocht u ooit een bijstandsuitkering ontvangen, dan verplicht de gemeente u vanaf 1 januari 2015 daar ook iets voor terug te doen. En over de invulling van dat ’iets’ wordt nu druk gediscussieerd. Want wat laten we mensen met een uitkering dan precies doen? En hoe gaan we die tegenprestatie organiseren?

Het college stelt maatwerk voor. De bijstand is al geen vetpot, de verplichte tegenprestatie een flinke inbreuk in iemands leven. Dus stelt wethouder Marleen Damen (Werk & Inkomen en Financiën) voor om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van bijstandontvangers. Iemand met kleine kinderen en een mantelzorgplicht is nu eenmaal minder flexibel dan een voortijdig schoolverlater met een spelcomputer.

Damen wil dat mensen uitgaan van hun ’eigen kracht’ om zo ’maatschappelijk nuttige werkzaamheden’ te verrichten ’die zich onderscheiden van werkzaamheden binnen de reguliere arbeidsmarkt en niet mag leiden tot verdringing’.

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen, mag de verplichte tegenprestatie niet langer duren dan drie maanden en niet meer dan 32 uur per maand. Maar: oneerlijke concurrentie voorkom je niet door te sleutelen aan de duur van de inzetbaarheid, maar de plek waar mensen terechtkomen. En daar hadden zowel de wethouder, als de politieke partijen nog wel een slag verder kunnen denken dan vorige week tijdens de commissie gebeurde waar dit voorstel werd besproken.

Zo bleef de VVD hangen in haar mantra dat niemand zomaar belastinggeld mag ontvangen, zeker niet als daar geen redelijke prestatie tegenover staat. Onzin natuurlijk, want een goed liberaal standpunt is dat de staat best mag aankloppen bij, maar niet zomaar moet binnendringen in de persoonlijke levenssfeer. Dat zien liberalen vaak als opdringerig en regelzuchtig, zij het alleen voor ondernemers en hardwerkende autobezitters en niet voor bijstandontvangers.

GroenLinks hamerde op de individuele vrijheid en stelde voor om de verplichte uren van de tegenprestatie op nul te zetten; laat mensen zelf uitmaken wat ze met hun tijd doen. En ook daaruit sprak de nodige ideologische bloedarmoede. Zeker gezien de oproep tijdens de laatste campagne aan Leidse burgers om zich vooral in te zetten voor de stad. Nu krijgt de partij 32 uur per maand per persoon in de schoot geworpen en laat die vervolgens liggen. Het is wachten op de eerste goede ideeën om al die energie ten goede te laten komen aan de stad en, in de eerste plaats, de betrokkenen.

Hoe dat kan, daarover spreken we vanavond om 20.00 uur live bij LD Politiek Live. te gast zijn Anna van den Boogaard (PvdA) en Monique van Biezen (Stichting ZON).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.