Kaalslag bij het Leidse Looiersplein

De bosschages vallen ten prooi aan de kettingzaag. Foto LD

De bosschages vallen ten prooi aan de kettingzaag. Foto LD

Annet van Aarsen
Leiden

De bezwaarmakers rond de Meelfabriek in Leiden, die de bouw van twee in hun ogen te hoge woonblokken langs de Waardgracht en het Looiersplein niet zien zitten, mogen vrijdag 17 juli hun bezwaren uitleggen tijdens een hoorzitting. Maar ze zijn wél een beetje bang dat ze de gebouwen, die ze spottend de Russische kazernes noemen, niet meer kunnen tegenhouden.

Afgelopen week zijn alvast de bosschages en kleine fruitboompjes op het terrein van de Meelfabriek omgezaagd door hoveniers.

De projectontwikkelaar en eigenaar van de Meelfabriek - Ab van der Wiel - liet de bomenkap even stil leggen, omdat de omwonenden dreigden met een kort geding. Zij dachten dat er geen kapvergunning was afgegeven. Maar uiteindelijk bleek die er wel te zijn.

Hoop

,,Nogal verwarrend, wij zochten op Waardgracht en Looiersplein, maar het adres op de vergunning bleek Oosterkerkstraat te zijn. Dat hebben we niet gezien’’, zegt Irene Scheltes, één van de omwonenden.

Zij hoopt stilletjes dat de buurt via een andere weg de zaak tóch nog bij de rechter aanhangig kan maken. ,,We vinden dat we heel slecht zijn geïnformeerd. Over de plannen voor het Lakenplein bijvoorbeeld - een stuk verderop aan de overkant van de Oosterkerkstraat - kregen we brieven thuis. Over de bouw van de twee appartementenblokken voor young professionals direct voor onze neus niet.’’

29 jaar

De bomen zijn niet meer te redden. ,,Die zijn om, ongeacht de uitkomst van de hoorzitting’’, aldus Scheltes.

Dat bevestigt ook Ab van der Wiel. ,,Ik heb de bomenkap even stil laten leggen, toen ik hoorde dat de omwonenden een kort geding zouden beginnen. Ik wilde best wachten, maar dan moeten ze wél komen. Dat gebeurde niet, dus heb ik de mannen weer aan het werk gezet. Alleen een paar grote platanen hebben we nog even laten staan.’’

Nu is het wat hem betreft stap voor stap vooruit. ,,We hebben een bruikbare bouwvergunning en ik ben er na 29 jaar wel aan toe om te gaan bouwen aan een mooie Meelfabriek’’, aldus Van der Wiel.

Bezwaren

Het idee van de omwonenden om de twee appartementenblokken niet pal langs de Waardgracht en het Looiersplein te plaatsen, maar gespiegeld, meer richting Meelfabriek is volgens hem onuitvoerbaar.

,,Dan zouden we weer helemaal overnieuw moeten beginnen met de procedure. Het stuit ook op bezwaren omdat de appartementen dan te dicht op de monumentale Meelfabriek zouden staan.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.