Strafzaak Wendy mogelijk terug naar gerechtshof

Strafzaak Wendy mogelijk terug naar gerechtshof
Den Haag

De procureur-generaal van de Hoge Raad wil dat het Haagse gerechtshof zich opnieuw buigt over de mishandelingszaak van het Roelofarendsveense meisje Wendy.

Procureur-generaal Ad Michielse ziet voldoende grond om de straf voor ’poging tot doodslag’, van stiefmoeder Petra M., opnieuw te beoordelen. De vrouw kreeg op 31 mei van vorig jaar 4,5 jaar celstraf van het hof in een hoger beroepszaak.

Na bestudering van het arrest van het hof komt Michielse tot de conclusie dat M. de dood van het meisje juist heeft voorkomen door alarmnummer 112 te bellen toen het meisje, destijds 12 jaar, niet meer aanspreekbaar was als gevolg van ernstige onderkoeling. Dat gebeurde weliswaar na een langdurige periode van mishandeling, maar heeft er wellicht toe geleid dat Wendy is blijven leven.

Wendy raakte in februari 2015 ernstig onderkoeld als gevolg van strafmaatregelen van haar stiefmoeder. Volgens het hof zou de vrouw het voor lief hebben genomen dat het meisje daardoor eventueel kon overlijden.

De Hoge Raad moet nog een beslissing nemen over het advies van Machielse. Het duurt waarschijnlijk nog een week of zes voor het rechtscollege uitspraak doet.

Petra M. kreeg van de rechtbank in eerste instantie een celstraf van drie jaar opgelegd.